c S
Dnevne novosti

Ministar Horvat predao ugovore za razvoj komunalnog gospodarstva

09.10.2020 07:05 NOVI MAROF, 8. listopada 2020. (Hina) - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u četvrtak je u Novom Marofu uručio dio ugovora za razvoj komunalnog gospodarstva načelnicima i gradonačelnicima u Varaždinskoj županiji te najavio sufinanciranje takvih projekata i u 2021. godini.
Ministarstvo je za projekte poput modernizacije nerazvrstanih cesta, uređenja općinske zgrade, izgradnju dječjeg igrališta ili nabavu komunalnog stroja, za osam općina i gradova s ciljem poticanja razvoja komunalnog gospodarstva te ujednačavanja komunalnog standarda, dodijelilo 1 milijun i 150 tisuća kuna. Na javni poziv do 7. ožujka 2020. godine 397 jedinica lokalne samouprave dostavilo je svoje projektne prijedloge ukupne vrijednosti veće od 371 milijun kuna. Za njihovu realizaciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja zatraženo je sufinanciranje od 120,2 milijuna kuna. Odlukom ministra, ove se godine sufinancira 191 projekt, za što je u državnom proračunu osigurano više od 26,6 milijuna kuna.

Na području Varaždinske županije ovim se pozivom sufinancira ukupno 25 projekata, s iznosom većim od 3,6 milijuna kuna. Ministar Darko Horvat uručio je ugovore gradonačelniku Lepoglave i načelnicima općina Jalžabet, Beretinec, Mali Bukovec, Klenovnik, Cestica, Ljubešćica i Sveti Đurđ. „Žao mi je što kroz rebalans nećemo moći, zbog ove covid situacije, osigurati dodatna sredstva za dodatne ugovore. Ali je obećanje da ova mjera ide dalje. Osigurali smo i u sljedećoj proračunskoj godini 30-ak milijuna kuna“, izjavio je ministar Horvat.

Domaćin uručenju ugovora bio je saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je ustvrdio da svakom načelniku i gradonačelniku svaka kuna dobro dođe. „To su one potrebe u komunalu, od nerazvrstanih cesta, ulaganja u društvene domove, u rasvjetu i slično, komunalni projekti koji su potrebni i u koje investiramo”, kazao je Jenkač.

Uz nastavak sufinanciranja projekata poticanja razvoja komunalnog gospodarstva te ujednačavanja komunalnog standarda, Horvat je podsjetio na druge aktivnosti Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – subvencioniranje stambenih kredita za mlade obitelji te POS stanogradnju, ali i stavljanje državne imovine na raspolaganje jedinicama lokalne samouprave (JLS) i privatnim poduzetnicima. „Gotovo na dvotjednoj bazi raspisujemo natječaje kojima želimo i privatnim poduzetnicima i JLS-ima na raspolaganje staviti državnu imovinu u onom portfelju kojim država raspolaže. I zemljišta i stanove i poslovne prostore“, rekao je Horvat.

Ministar je dodao da se priprema i drugi val prodaje udjela Republike Hrvatske u onim trgovačkim društvima koja po postotnom udjelu ili po djelatnosti kojom se bave za državu u ovom trenutku nisu strateški interes. „Sve ono što država danas može staviti na raspolaganje privatnom sektoru, to će se tokom sljedeće godine puno intenzivnije dogoditi“, najavio je Horvat.