c S
Dnevne novosti

Ministarstvo financija izdalo 1,1 milijardu kuna vrijedne trezorce

17.08.2022 07:10 ZAGREB, 16. kolovoza 2022. (Hina) -  Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna i to, zahvaljujući rekordnom višku likvdinosti u financijskom sustavu, po kamatnog stopi od svega 0,2 posto.

Ususret dospijeću 983 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis milijardu kuna vrijednih trezoraca s rokom dospijeća od godine dana. Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna, a Ministarstvo financija ih je sve prihvatilo. 

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godine dana u iznosu od 1,1 milijardu kuna, uz kamatnu stopu od 0,20 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana potkraj lipnja. 

U financijskom sustavu rekordan višak likvidnosti

Uvjeti zaduženja države putem jednogodišnjih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u lipnju, što je ponajviše rezultat rekordnog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, koji premašuje 84 milijarde kuna. Rekordni višak posljedica je odluke HNB-a da od 10. kolovoza do 13. prosinca 2022. stopa obvezne pričuve bankama iznosi 5 posto. Savjet HNB-a je, naime, donio u srpnju odluku da se u kolovozu bankama stopa za obračun obvezne pričuve smanji s 9 na 5 posto, a u prosincu s 5 na 1 posto, što je iznos stope obvezne pričuve u eurozoni. Efekt te mjere oslobađanje je obveznih pričuva za banke od 34,2 milijarde kuna. Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 983 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 117 milijuna kuna, na 12,59 milijardi kuna.

O datumu sljedeće aukcija Ministarstvo financija naknadno će izvijestiti.