c S
Dnevne novosti

Ministarstvo kreće s izmjenama postupka izbora predsjednika Vrhovnog suda

04.10.2021 08:07 ZAGREB, 2. listopada 2021. (Hina) - U skladu s preporukama Ustavnog suda, koji je odlučivao o ustavnosti postupka izbora predsjednika Vrhovnog suda, Ministarstvo pravosuđa predložilo je izmjene Zakona o sudovima, piše u subotu Jutarnji list.

Izmjenama se precizno propisuje kako se stječe status kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i koji je točno manevarski prostor predsjednika RH. Sukladno novim zakonskim odredbama, postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i dalje će pokretati Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva, i to najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog predsjednika.

No, dok sada zakon propisuje samo da će DSV zaprimljene prijave kandidata uputiti Uredu predsjednika RH koji će o kandidatima zatražiti mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora, novi zakonski prijedlog propisuje da će DSV predsjedniku dostaviti samo pravodobne i potpune prijave kandidata te da će predsjednik o tim kandidatima u roku od osam dana zatražiti mišljenja Opće sjednice i Sabora.

Ako pak predsjednik RH-a u roku od 15 dana od dana zaprimanja mišljenja niti jednog od kandidata ne predloži za predsjednika Vrhovnog suda, Državno sudbeno vijeće će poništiti javni poziv i najkasnije u roku od osam dana ponovno pokrenuti postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske objavom javnog poziva. "Ako predsjednik ni u ponovljenom natječaju u propisanom roku ne predloži nikoga od prijavljenih kandidata, ponovno se raspisuje javni natječaj. Zakon ne propisuje koliko se puta takav postupak može ponoviti", pojašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa ministra Ivana Malenice. Ako predsjedniku Vrhovnog suda istekne mandat prije imenovanja novog predsjednika, iz redova sudaca Vrhovnog suda imenovat će se osoba koja će administrativno upravljati sudom.