c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Opoziv proizvoda dokazuje da funkcionira sustav sigurnosti hrane

03.08.2021 07:30 ZAGREB, 2. kolovoza 2021. (Hina) - Iz Ministarstva poljoprivrede u ponedjeljak su poručili kako veliki broj opoziva i povlačenja prehrambenih proizvoda s tržišta zbog pojave pesticida ili drugih faktora dokazuju da funkcionira sustav sigurnosti hrane i zaštite potrošača.
Iz Ministarstva su priopćili da je ravnateljica njihove Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić sa suradnicima danas održala sastanak s predstavnicima karlovačke Udruge za zaštitu potrošača "Korana" na temu sigurnosti hrane zbog učestalih povlačenja prehrambenih proizvoda.

"U proizvodnji povučenih proizvoda korišten je nesukladni aditiv (aditiv E410) u kojem je utvrđeno prisustvo etilen oksida, a čije korištenje je zabranjeno u EU. Radi se o iznimno malim količinama aditiva koji se dodaje u proizvod tijekom proizvodnje, a izmjerene količine etilen-oksida u aditivu bile su također relativno niske", istaknuli su. Navode i da je navedena udruga zatražila zaštitu potrošača u najvećoj mjeri, kao i povećanje kontrole hrane, promjenu zakonodavnog okvira s ciljem da potrošači dobiju naknadu štete u iznosu proizvoda koji su kupili i nadoknadu štete što su takav proizvod konzumirali te kazne za sve sudionike koji su takav proizvod stavili na tržištu.

"Predstavnici Ministarstva predstavili su dionike i način funkcioniranja sustava sigurnosti hrane i sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje te obrazložili kako je razlog većeg broja povučenih proizvoda ove godine, te jogurta i sladoleda ovoga vikenda, što je u proizvodnji predmetnih proizvoda korišten nesukladni aditiv u kojem je otkrivena prisutnost etilen oksida", stoji u priopćenju.

U Ministarstvu napominju i da su tijekom lipnja i srpnja u EU održani sastanci gdje je usvojen zaključak da se proizvodi u ovom slučaju povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid, što inače nije uobičajeni postupak.

Svaki potencijalni rizik svesti na najmanju moguću mjeru

"Uzevši u obzir sve činjenice i slične situacije u praksi ovaj kratkotrajni unos neće ugroziti zdravlje potrošača, no sukladno EU propisima u ovom slučaju smisao je bilo kakav potencijalni rizik svesti na najmanju moguću mjeru te je riječ o najvećoj mogućoj razini zaštite zdravlja potrošača", navode u priopćenju.

Podsjećaju da EU ima najstrože zakone o sigurnosti hrane na cijelome svijetu te njeni potrošači uživaju najveću moguću zaštitu. "Upravo kao posljedica koordiniranog i ujednačenog  postupanja država članica ovakav povećan intenzitet povlačenja događa se na području cijele Europske unije", tvrde u Ministarstvu. Naglašavaju kako to nije znak za alarm, već upravo suprotno, da sustav brzog uzbunjivanja funkcionira 24 sata na dan, 365 dana u godini te da su povlačenja dokaz da sustav sigurnosti hrane i zdravlja potrošača funkcionira u praksi. "Subjekti su na osnovu vlastitih rezultata i informacija samostalno opozvali svoje proizvode, što i jest smisao čitavog sustava, odgovornost proizvođača te što je moguće veća transparentnost prema javnosti u ovakvim i sličnim slučajevima", zaključuje Ministarstvo poljoprivrede.

Sastanak Udruge potrošača Korana s predstavnicima Ministarstva

Predsjednica Udruge Marina Novaković Matanić poručila je kako su zadovoljni sa sastankom u Ministarstvu poljoprivrede te su dogovorili i daljenje korake. "Sastanak je bio konstruktivan i ne samo da smo raspravljali o povlačenju hrane, raspravljali smo o puno širim temama i kako iskontrolirati cjelokupno tržište. Ovo je bio jedan u nizu sastanaka koji ćemo održati s njima", kazala je Novaković Matanić za Hinu.

Sastanak je iniciran zbog velikog broja povučenih proizvoda s tržišta, a o kojima je izvijestila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Od 27. srpnja do danas, povučeno je više proizvoda od prosjeka, čak 14 različitih proizvoda u kojima je utvrđen pesticid etilen oksid, a koji se koristi u procesu proizvodnje. "Kada je riječ o zadnjem pesticidu, on je povučen u cijeloj Europi jer se našao u aditivu koji je proizveden u trećim zemljama", naglasila je Novaković Matanić. Dodaje kako su se dogovorili da će u cijelu raspravu uključiti i Državni inspektorat, Carinsku upravu te Ministarstvo zdravstva koje je nadležno za kakvoću voća koje se primjerice nalazi na tržnici.

"Nama je intencija da zaštitimo zdravlje potrošača i na tome ćemo inzistirati. Razgovarali smo o tim kaznama koje mi predviđamo i za uvoznike i za trgovce", kazala je Novaković Matanić. Istaknula je kako su inzistirali na tome da proizvođač odgovara za nepoznate tvari koje se nalaze u njegovim proizvodima, pogotovo ako je još i znao za njihovo postojanje. "Mi ćemo već danas uputiti naše pismo Državnom inspektoratu i pozvati ih na suradnju. Vrlo uskoro bi trebao biti taj sastanak", zaključila je Novaković Matanić.