c S
Dnevne novosti

Ministarstvo poljoprivrede: 265 milijuna kuna za mlade i male poljoprivrednike

17.08.2021 07:10 ZAGREB, 16. kolovoza 2021. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u ponedjeljak da će iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. mladim i malim poljoprivrednicima na raspolaganju biti 265 milijuna kuna, a nacrti dva natječaja iz tog programa trenutno su u javnom savjetovanju. 
Naime, kako je navedeno u priopćenju, nacrti natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. za provedbu operacija  6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima" i 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" trenutno su u postupku elektronskog savjetovanja, a zainteresirani ih mogu komentirati do 31. kolovoza ove godine. Pritom, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore mladim poljoprivrednicima (6.1.1.) iznosi 152,5 milijuna kuna. Na taj će se natječaj moći prijaviti mladi poljoprivrednici koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine i planiraju financirati aktivnosti kao što su kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada te mnoge druge. 

Istovremeno, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava (6.3.1.) iznosi 112,5 milijuna kuna, a provodit će se u svrhu održivog razvoja i pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, uključenje članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu, a u cilju osiguranja njihovog ostanka na ruralnom području te smanjenju nezaposlenosti u ruralnim krajevima, navelo je Ministarstvo. Po podatcima iz priopćenja, do sada je putem operacije 6.1.1. ugovoreno 528 milijuna kuna i isplaćeno više od 468 milijuna kuna, dok je kroz operaciju 6.3.1. odobreno 754 milijuna kuna te isplaćeno više od 643 milijuna kuna.