c S
Dnevne novosti

Ministarstvo poljoprivrede uskoro pokreće oznaku "Dokazana kvaliteta-Hrvatska"

20.08.2021 07:30 SUPERMARKET
ZAGREB, 19. kolovoza 2021. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede snažno podržava voćare u nastojanjima da snize troškove proizvodnje i standardiziraju ponudu radi veće konkurentnosti i pregovaračke snage te uskoro pokreće sustav oznaka za bolju prepoznatljivost domaćih proizvoda u trgovačkim lancima "Dokazana kvaliteta-Hrvatska", izvijestili su u četvrtak iz tog Ministarstva.

O aktualnoj problematici proizvodnje voća u srijedu su s voćarima razgovarali ministrica Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić. "Voćari su izrazili zadovoljstvo ovom godinom i izvijestili da žele bolje označavanje proizvoda u trgovačkim lancima, a iznijeli su i pozitivna mišljenja o sustavu 'Dokazane kvalitete' te istaknuli važnost jačanja suradnje svih u sektoru voćarstva i praćenja tržišta u proizvodnji jabuka i krušaka", prenose u četvrtak iz Ministarstva. Ministrica je kazala da su u Ministarstvu osmislili nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta", čiji je cilj poboljšanje konkurentnosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. "Upravo je sektor proizvodnje voća prvi koji je prepoznao prednost ovog sustava. Oznaka potrošaču garantira kupovinu proizvoda domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, dok istovremeno proizvođače štiti od nepoštenih trgovačkih praksi. U kontekstu garancije kvalitete domaćeg voća i povrća ističem kako hrvatski proizvođači poštuju najviše standarde sigurnosti hrane, o čemu govore i njihovi iznad prosječni rezultati utvrđeni nadzorima kvalitete i ostataka pesticida", naglašavaju iz Ministarstva.

Očekuju da će sektoru voćarstva pridonijeti i reforme unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koje uključuju ulaganja u taj sektor sa uspostavom logističke infrastrukture za jačanje proizvodno tržišnog lanca u sektoru voća i povrća te izgradnju i opremanje logističko distributivnih centara za voće i povrće, kao i optimizaciju opskrbno-prodajne logistike u tom sektoru. Hrvatska voćarska zajednica procjenjuje uroda jabuka za 2021. oko 65.000 tona, pri čemu se na konzumnu jabuku odnosi 49.300 tona, a na urod industrijske jabuke 15.600 tona. Od početka ove godine do svibnja 2021. izvoz jabuka povećan je količinski za 71 posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok je uvoz u istom razdoblju količinski blago povećan za 3,2 posto, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.