c S
Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa: Pritvorenici iz Pussy Riota nisu povrijeđena ljudska prava

02.06.2022 07:10 ZAGREB, 1. lipnja 2022. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa u srijedu je izvijestilo da pritvorenoj članici skupine Pussy Riot, uhićenoj po međunarodnoj tjeralici, nisu uskraćena ljudska prava te da će, kada zaprime podatke o konkretnom slučaju, postupiti u okviru svojih nadležnosti.

Ajsoltan Nijazovu policija je uhitila na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana koji ju traži zbog navodne pronevjere novca. Članice ruske grupe Pussy Riot zajedno s odvjetnicom Linom Budak u srijedu su ispred zatvora Remetinec poručile da se njihovoj uhićenoj članici ne može ponovno suditi jer je svoju kaznu već izdržala u zatvoru u Rusiji, a požalile su se i na uvjete u zatvoru za koje tvrde da su gori nego u Rusiji.

"Nakon određivanja istražnog zatvora, proveden je postupak prijma u zatvorski sustav. Istražnoj zatvorenici predana je čista posteljina, higijenske potrepštine, papuče i spavaćica. Također, neistine su informacije da zatvorenici nije omogućeno tuširanje, niti odmor. Dodatno, u roku od 24 sata istražnu zatvorenicu pregledala je zatvorska liječnica upravo kako bi joj se pružila sva potrebna medicinska pomoć", navodi ministarstvo u priopćenju.

'Svim osobama lišenim slobode osiguran je ravnopravan položaj'

Dodaju i da su neosnovane optužbe da zatvorenici nije dana hrana, budući da su joj, kao i drugim osobama lišenima slobode, osigurana tri obroka dnevno.

"Podsjećamo da u svim kaznenim tijelima u izradi jelovnika sudjeluje liječnik ili drugi službenik medicinske struke, strukovni učitelj kuhar, ekonom te predstavnik zatvorenika. Svaki pripremljeni obrok kuša upravitelj ili osoba koju ovlasti, a zapažanja se evidentiraju u posebnu evidenciju".

Ističu i da je uz dozvolu nadležnog suda, istražnoj zatvorenici omogućen posjet izvan uredovnog radnog vremena u kojima su odvjetnicima dozvoljene posjete. Također, navode i da zatvorenica ostvaruje pravo na zaprimanje paketa u skladu s odredbama Pravilnika o kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora.

"Zatvorenik odnosno zatvorenica, može primati pakete s dopuštenim stvarima težine do 5 kg jedan put u tjednu, uz priloženi popis sadržaja paketa. Svim osobama lišenim slobode osiguran je ravnopravan položaj tijekom boravka u kaznenim tijelima, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama", stoji u priopćenju.

'Nadležna tijela postupala sukladno raspisanoj međunarodnoj tjeralici'

Odgovarajući na pitanja o uhićenju u ministarstvu kažu da su nadležna tijela postupala sukladno raspisanoj međunarodnoj tjeralici.

"Odluku o pritvoru, duljini trajanja, njegovu ukidanju ili donošenju mjera donosi nadležni sud. Ministarstvo pravosuđa i uprave, postupit će u okviru svojih nadležnosti, kada zaprimi relevantne podatke o konkretnom predmetu. Budući da je postupak u tijeku u ovom trenutku ne mogu se prejudicirati daljnja postupanja nadležnih tijela".

Dodaju da će Ministarstvo pravosuđa i uprave postupiti u skladu s domaćim i međunarodnim pravom pri provedbi postupka kako je propisano Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i utvrditi sve relevantne činjenice u konkretnom predmetu.

Zagrebačka policija ranije je, ne navodeći identitet, izvijestila da je Nijazova uhićena 30. svibnja oko 3.50 sati, tijekom ulaska u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bregana, "sukladno raspisanoj međunarodnoj potrazi". 

"Odluku o određivanju pritvora donio je nadležni sud", kažu u policiji. Uhićenje aktivistice u srijedu je osudila i Autonomna ženska kuća Zagreb ističući da bi deportacija u Turkmenistan za nju značila smrtnu kaznu.