c S
Dnevne novosti

Ministri pravosuđa Hrvatske i BiH za izmjene ugovora koje su zlorabili Mamići

02.06.2021 07:15 SARAJEVO, 1. lipnja 2021. (Hina) - Ministri pravosuđa Hrvatske i BiH Ivan Malenica i Josip Grubeša suglasili su se u utorak kako bi dvije države trebale izmijeniti bilateralne sporazume koji priječe procesuiranje i izvršenje kazne osoba koje su u jednoj počinili kaznena djela i bijegom u drugu izbjegavaju kaznu.
Malenica i Grubeša sastali su se u Sarajevu, a nakon tog susreta, održanog bez najave i iza zatvorenih vrata, Ministarstvo pravde BiH priopćilo je kako je glavna tema bila suradnja pravosuđa s posebnim naglaskom na međudržavne sporazume o međusobnom priznavanju i izvršavanju sudskih presuda u kazenim postupcima  u drugoj državi te ugovor o izručenju.

"Svjesni posljednjih zbivanja (ministri su) izrazili dobru volju i zainteresiranost obje države za unaprjeđenje suradnje i rješavanje svih otvorenih pitanja iz djelokruga pravosuđa, a samim time i mogućnost pokretanja postupka izmjene bilateralnog sporazuma između BiH i RH kojim je regulirano izvršenje kaznenih sankcija, s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja oko neusuglašenih stavova", stoji u priopćenju.

Sastanak je očevidno potaknut činjenicom da su braća Zdravko i Zoran Mamić, koji su pravomoćno osuđeni u Hrvatskoj, pobjegli u BiH prije, odnosno nakon, izricanja osuđujućih presuda po optužnicama koje su ih teretile za izvlačenje novca iz "Dinama". Obojica sada žive u Međugorju i pozivaju se na državljanstvo BiH koje priječi njihovo izručenje Hrvatskoj.

No slučaj braće Mamić tek je jedan u nizu jer su ranije iz Hrvatske u BiH bježali i drugi osuđenici poput Miroslava Kutle i Branimira Glavaša zlorabeći dvojno državljanstvo. U priopćenju nakon sastanka ministara Malenice i Grubeše stoji kako je kroz otvoreni razgovor dogovoreno da će se u predstojećem razdoblju rješavati i pitanje provedbe Ugovora o sukcesiji imovine bivše SFRJ, kao i omogućiti uvid u imovinu i način stjecanja imovine državljana BiH u Republici Hrvatskoj i obrnuto.

Obje strane, kako je navedeno, suglasne su s potrebom nastavka dijaloga i suradnje u pitanjima međunarodne pravne pomoći dviju susjednih zemalja kao jednog od preduvjeta za razvoj i jačanje dobrih bilateralnih odnosa između dvije države.