c S
Dnevne novosti

MKM: Potpisan strateški dokument "Globalna posvećenost medijskim slobodama"

08.06.2021 07:30 Zagreb, 7. lipnja 2021. (Hina)ZAGREB, 7. lipnja 2021. (Hina) - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek potpisala je u ponedjeljak strateški dokument "Globalna posvećenost medijskim slobodama" prigodom susreta s ministricom za Europu i Ameriku Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije Wendy Morton, priopćilo je Ministarstvo.

Ministrica Morton istaknula je kako je Vlada Velike Britanije posvećena zaštiti slobode medije te osnaživanju profesionalnog novinarstva, a zajedno s Hrvatskom dijeli iste ciljeve promicanja slobode medija. Posebno je izdvojila problem dezinformacija koji je povećan u doba pandemije, zbog čega je potrebno poticati jačanje profesionalnog novinarstva i profesionalnih medija. Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je kako Hrvatska kontinuirano radi na poboljšanju zakonodavnog okvira te sudjeluje u radu tijela ne samo na razini Europske unije veći i drugih organizacija – Vijeća Europe i UNESCO-a. Naglasila je i da Vlada osigurava zakonodavni okvir za rad medija no ni na koji način se ne miješa u njihov radi, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.

"Svjesni smo činjenice da je medijima teško raditi i osigurati sredstva za nesmetani rad na brojčano malom tržištu kao što je Hrvatska", dodala je ministrica te podsjetila na to da lokalni i regionalni mediji imaju mogućnost ostvariti sredstva za rad putem Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, a osigurana su i sredstva za poticanje kvalitetnog novinarstva.

Ministrica je istaknula i kako medijsku pismenost kao jednu od ključnih kompetencija 21. stoljeća Hrvatska kontinuirano potiče kao važan segment u borbi protiv dezinformacija, stoji u priopćenju. "U okviru sredstava EU namijenjenih za oporavak i otpornost predvidjeli smo sredstva za izgradnju jedinstvene baze podataka o vlasništvu i financiranju medija te uspostavi sustava provjere činjenica konkretnije osiguranju osnovnih uvjeta za rad i edukaciji novinara", rekla je ministrica dodajući kako je u završnoj fazi i izrada Zakona o elektroničkim medijima kojim će se implementirati revidirana Direktiva o audiovizualnim medijskim uslugama.

Kao značajnu novinu ministrica je istaknula uvođenje obveze dodjele sredstava za rad medijima temeljem javnog poziva s unaprijed javno objavljenim kriterijima. Ministrica je najavila i reviziju Zakona o medijima te uključivanje predstavnika novinara i njihovih udruga u Radnu skupinu. Razvoj medijskog zakonodavstva, dodala je, treba što više ići u smjeru poticanja sustava samoregulacije i koregulacije te uvođenju instrumenata regulacije i financiranja s ciljem poticanja profesionalnog novinarstvo i povjerenje u medije. Na sastanku su sudjelovali i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Andrew Dalgleish, državni tajnik Krešimir Partl, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i načelnica Sektora za medije Ministarstva kulture i medija Nives Zvonarić