c S
Dnevne novosti

MMF ublažio procjenu pada globalnog gospodarstva u 2020.

14.10.2020 07:15 WASHINGTON/ZAGREB, 13. listopada 2020. (Hina) - Međunarodni monetarni fond (MMF) ublažio je u utorak procjenu pada globalnog gospodarstva u ovoj godini u "nešto manje sumornim prognozama" zahvaljujući bržem oporavku razvijenih zemalja i Kine od koronamjera.
MMF sada očekuje da će svjetsko gospodarstvo ove godine pasti 4,4 posto, nasuprot u lipnju procijenjenog pada za 4,9 posto, pokazuju jesenje procjene (WEO). Ublažena procjena pada odražava snažniji oporavak razvijenih gospodarstava u drugom tromjesečju nego što se očekivalo, nakon postupnog ublažavanja mjera karantene u svibnju i lipnju, i nastavka tog trenda u trećem tromjesečju, ističu u MMF-u. Izdvajaju i Kinu, koja se oporavila brže nego što se očekivalo.

U 2021. svjetsko bi gospodarstvo trebalo porasti 5,2 posto, nešto slabije no što je MMF očekivao u lipnju, s obzirom na očekivani umjereniji pad u 2020. i produljenje mjera fizičkog razmaka. S obzirom na kontinuirano širenje pandemije Covida-19 mnoge su zemlje polako otvarale gospodarstvo a neke su ponovno uvele djelomične mjere zatvaranja kako bi zaštitile osjetljive skupine građana, objašnjavaju u MMF-u.

Blaži pad u 2020., slabiji oporavak u 2021.

Američko gospodarstvo trebalo bi ove godine pasti 4,3 posto, gotovo upola blaže no što je MMF procijenio u lipnju, nakon čega bi se u 2021. aktivnosti trebale oporaviti, ali uz nižu procijenjenu stopu rasta, od 3,1 posto. Prema lipanjskim procjenama trebale su porasti 4,5 posto. Ublažena je i procjena ovogodišnjeg pada gospodarstva eurozone, na 8,3 posto. U lipnju MMF je prognozirao da će aktivnosti u zoni primjene zajedničke europske valute pasti 10,2 posto. I eurozona bi u 2021. trebala rasti slabije no što je MMF procijenio ljetos, snizivši procjenu sa 6,0 na 5,2 posto. Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, trebalo bi se ove godine prema najnovijim MMF-ovim procjenama smanjiti šest posto. U lipnju MMF mu je prognozirao 7,8-postotni pad. U 2021. trebalo bi porasti 4,2 posto, u usporedbi s ljetos prognoziranim 5,4-postotnim povećanjem.

Francuska bi ove godine trebala bilježiti pad od 9,8 posto, znatno manji nego u lipanjskoj prognozi u kojoj mu je MMF predvidio 12,5-postotni pad. U 2021. aktivnosti bi trebale porasti šest posto. U Italiji se očekuje pad od 10,6 posto u ovoj godini, također znatno manji nego što je MMF očekivao u lipnju, najavivši smanjenje aktivnosti za 12,8 posto. U 2021. očekuje se oporavak po stopi od 5,2 posto.U Španjolskoj, koja se značajno oslanja na turizam, pad će iznositi 12,8 posto, čime je potvrđena lipanjska procjena. U idućoj godini slijedi oporavak, uz prognoziranu stopu rasta od 7,2 posto, očekuju u MMF-u.

Kina je jedina zemlja koja bi ove godine trebala bilježiti pozitivnu stopu rasta, od 1,9 posto, gotovo dvostruko veću no što je međunarodni zajmodavac dosada očekivao. U 2021. rast bi trebao ubrzati na 8,3 posto, najsnažnijim tempom u gotovo 10 godina, ističu u MMF-u.

Oporavak će biti dug i neizvjestan 

Glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath istaknula je na blogu da su štetu koju je prouzročio koronavirus ublažili fiskalni poticaji u vrijednosti oko 12 tisuća milijardi dolara i monetarno ublažavanje bez presedana. Upozorila je ipak da je broj zaposlenih još uvijek niži no što je bio prije pandemije, pri čemu su najteže pogođeni radnici s niskim primanjima, mladi i žene. "Siromašni su sve siromašniji i očekuje se da će gotovo 90 milijuna ljudi ove godine pasti u ekstremno siromaštvo”, naglasila je Gopinath. "Izbavljanje iz ovih nevolja vjerojatno će biti dugotrajan, neujednačen i vrlo neizvjestan proces.

Ključno je da se prerano ne povuku fiskalni i monetarni poticaji", poručila je.Iz MMF-a upozoravaju i da će "ožiljci" u gospodarstvu, uključujući izgubljena radna mjesta, stečajeve, probleme s dugom i prekide u školovanju, zakočiti srednjoročni globalni rast nakon 2021. na oko 3,5 posto. Kumulativan gubitak BDP-a u razdoblju od 2020. do 2025. u usporedbi s pretpandemijskim trendovima rasta procjenjuju na 28 tisuća milijardi dolara.