c S
Dnevne novosti

Na suđenju Srnec za ubojstvo sestre završne riječi optužbe i obrane

26.06.2020 07:10 VARAŽDIN, 25. lipnja 2020. (Hina) - Na Županijskom sudu u Varaždinu u četvrtak su iznijete završne riječi optužbe i obrane u suđenju Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić 2000. godine, a čije je tijelo otkriveno prošle godine u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu.
Objava presude zakazana je za utorak, 30. lipnja. Tužiteljica Irma Bagarić podsjetila je na svjedočenja prema kojima je optuženica Smiljana Srnec govorila kako je njena sestra Jasmina živa, javlja se i da je u Francuskoj. Osim toga, Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali ni jednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga. Bagarić je podsjetila i na iskaz svjedoka prema kojem je Smiljana prilikom jednog puta u Mađarsku imala Jasminine osobne dokumente.

Tužiteljica: Postoji dovoljno dokaza 

Optužba se osvrnula i na psihijatrijska vještačenja koja su pokazala da Srnec ima niži prag tolerancije te može reagirati impulzivno i agresivno, a uočene su i opsesivne crte ličnosti. Podsjetila je i da se Jasmini gubi svaki trag u ljeto 2000., no Smiljana je tvrdila da je sve do prijave nestanka 2005. godine bila sa sestrom u kontaktu. „Kako je Jasmina mogla otputovati bilo kamo, kako je tvrdila okrivljenica, bez osobnih dokumenata koji su pronađeni u njezinoj kući? Jasmina nije nikamo otputovala. Bila je mrtva, spremljena u zamrzivač, a tu činjenicu je znala samo okrivljena”, rekla je tužiteljica.

Iako je nitko nije vidio da usmrćuje sestru, tužiteljica smatra da postoji dovoljno dokaza. Tvrdnja Smiljane Srnec da nije počinila ubojstvo ne znači ništa, naglasila je tužiteljica, te dodala da ne nalazi olakotne okolnosti, već predlaže da se Smiljana proglasi krivom i kazni višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Obrana: Nisu pronađeni dokazi tko je ubio Jasminu Odvjetnik okrivljene Smiljane Srnec Krešimir Golubić rekao je kako se od uhićenja do danas traže dokazi tko je ubio Jasminu, no isti nisu pronađeni. Rekao je i da ostaju dvije velike i vrlo bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji. Ustvrdio je i kako je niz odluka tijekom sudskog postupka išao na štetu okrivljene te spomenuo da je sudsko vijeće odbilo 12 prijedloga obrane za saslušanje svjedoka.

Odvjetnik okrivljene Golubić je rekao i da nije utvrđeno gdje je točno Jasmina živjela u Zagrebu te da nema dokaza kako je Smiljana obitelji govorila da je u kontaktu s Jasminom. Nije utvrđeno ni kada je kazneno djelo počinjeno, rekao je, ustvrdivši kako nije točno da je Jasmina ubijena u ljeto 2000. „Jasmina je bila živa u rujnu 2000. Bila je živa i u prosincu, a jedan je svjedok rekao da ju je vidio u proljeće 2001“, rekao je odvjetnik Golubić. Smiljana je prva obavijestila policijske službenike o pronalasku tijela, rekao je Golubić. Kaže kako državno odvjetništvo nije istražilo mogućnost je li netko drugi počinio kazneno djelo.

Obrana je predložila da sud okrivljenu oslobodi jer nije dokazano da je počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret. Okrivljena Smiljana Srnec nije ništa dodala na završni govor, a objava presude zakazana je za utorak, 30. lipnja.