c S
Dnevne novosti

Nacionalni plan razvoja akvakulture do 6. kolovoza u e-savjetovanju

26.07.2022 07:20 ZAGREB, 25. srpnja 2022. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede do 6. kolovoza provodi e-savjetovanje o Nacionalnom planu razvoja akvakulture za razdoblje od 2022. do 2027. čiji je cilj povećati proizvodnost i otpornost proizvodnje u akvakulturi na klimatske promjene te ojačati konkurentnost i poticati inovacije u tom sektoru. 
Nacionalni plan razvoja akvakulture je, kako su u ponedjeljak izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, srednjoročni akt strateškog planiranja, čija je izrada važna za planiranje razvoja i pozicioniranje djelatnosti akvakulture u RH, ali i za održiv razvoj EU akvakulture. Uz taj bi plan trebalo doći i do jačanja sektora akvakulture te njegovom doprinosa obnovi gospodarstva, ali i unapređenju uvjeta života u ruralnim i obalnim područjima putem ulaganja u modernizaciju lokalnog gospodarstva i slično. Planom su utvrđeni i posebni ciljevi na temelju prepoznatih ključnih potreba sektora akvakulture, a usklađen je i s Nacionalnom razvojnom  strategijom RH do 2030., strateškim smjernicama Europske komisije (EK) za održiviju i konkurentniju akvakulturu u EU od 2021. do 2030., kao i s novim razvojnim smjerovima EU u okvirima Zelenog plana i strategije "Od polja do stola".

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju i da su u izradi nacionalnog plana sudjelovali svi relevantni dionici iz sektora akvakulture, kao i tijela državne uprave, znanstvene institucije, jedinice područne (regionalne) samouprave te civilno društvo i šira zainteresirana javnost u sklopu već provedenih i povezanih savjetovanja oko utjecaja na okoliš.