c S
Dnevne novosti

Napredak u migracijskoj politici EU-a pomaže hrvatskom pristupanju šengenu

13.06.2022 07:00 LUXEMBOURG, 10. lipnja 2022. (Hina) - Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a postigli su u petak u Luxembourgu veliki napredak u reformi migracijske politike i šengenskog zakonika, što bi i Hrvatskoj moglo pomoći u procesu pristupanja šengenskom prostoru.

"Ja sam optimist u tom smislu. Od početka smo govorili da ti procesi reforme migracijske politike i šengenskih pravila i pristupanja Hrvatske šengenu mogu ići zajedno i oni idu zajedno”, rekao je nakon sastanka ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministri unutarnjih poslova država članica usvojili su zajedničko pregovaračko stajalište  o prijedlozima uredbi o registriranju migranata i Eurodacu, europskom sustavu za usporedbu otisaka prstiju podnositelja zahtjeva za azil te uspostavi mehanizma solidarnosti za rasterećivanje država članica na vanjskim granicama koje su najviše pod pritiskom migranata s Mediterana.

Prihvaćen je prijedlog francuskog predsjedništva o političkoj deklaraciji kojom bi se države članice obvezale da će pomoći južnim članicama u smislu premještanje tih migranata na svoj teritorij ili, ako to ne žele, da financijski ili materijalno pomognu u zbrinjavanju migranata.

“Veliki napredak na sastanku ministara unutarnjih poslova o paktu o migracijama i azilu. Velika većina članica podržala je prijedloge dviju uredbi o jačanju zaštite granica EU-a i mehanizam solidarnosti za potporu zemljama pod pritiskom”, izjavila je povjerenica Komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Ministri su također postigli dogovor o pregovaračkom stajalištu o reformi šengenskog zakonika.

Reformom šengenskog zakonika želi se osigurati bolje upravljanje na vanjskim granicama u slučaju ozbiljnih prijetnji za javno zdravlje ili instrumentalizacije migranata, dok bi uvođenje privremenih kontrola na unutarnjim granicama trebala biti krajnja mjera kada se iscrpe sve druge mogućnosti.