c S
Dnevne novosti

Netočno da su doprinosi zdravstvu iz plaća pali za 75 milijuna eura

03.10.2023 08:20 ZAGREB, 2. listopada 2023. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u ponedjeljak je izvijestio kako je netočna tvrdnja koju je u današnjem broju objavio Jutarnji list da su doprinosi zdravstvu iz plaća pali za 75 milijuna eura.

U članku pod nazivom „Dugovi se gomilaju, a prihodi u 2023. smanjuju. Alarm u HZZO-u - Doprinosi zdravstvu iz naših plaća pali za 75 milijuna eura“ krivo su interpretirani određeni pojmovi koji se odnose na proračun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), navode u reakciji.

Ističu da izvješće o poslovanju HZZO-a za prvih šest mjeseci ove godine, kada se uspoređuje s podacima za isto razdoblje prethodne godine, pokazuje rast prihoda. Prema podacima iz navedenog izvješća ukupni prihodi i primici HZZO-a u prvih šest mjeseci tekuće godine u porastu su od 261 milijun eura u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ili za 11,9 posto, pri čemu je samo prihod od doprinosa veći za 223 milijuna eura ili za 13,3 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Iz HZZO-a pojašnjavaju da je autorica članka radila usporedbu koristeći različite podatke financijskog plana tekuće godine i izvršenja istog umjesto da se rukovodila službeno objavljenim podacima koji uspoređuju izvršenje određenog razdoblja, primjerice prvih 6 mjeseci tekuće godine u odnosu na izvršenje istog razdoblja prethodne godine.

Također, vezano za tvrdnje u članku da porast limita ne prati povećanje materijalnih i ostalih prava, ističemo kako je HZZO povećao limite zdravstvenim ustanovama kao i DTP i DTS koeficijente, dok je na razini Ministarstva zdravstva pokrenuta sveobuhvatna reforma zdravstva koja ima jasan osnovni cilj, a to je održiv zdravstveni sustav s pacijentom u središtu, navode u reakciji.