c S
Dnevne novosti

Nezaposlenost u Hrvatskoj u svibnju izjednačena s prosjekom u EU

01.07.2022 07:05 LUXEMBOURG, 30. lipnja 2022. (Hina) - Nezaposlenost u Europskoj uniji bila je stabilna u svibnju dok je u eurozoni blago smanjena, a u Hrvatskoj izjednačila se s prosjekom Unije, pokazalo je u četvrtak izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u svibnju 6,1 posto i bila je nepromijenjena u odnosu revidirani rezultat u travnju, pokazalo je izvješće Eurostata. U eurozoni iznosila je 6,6 posto i smanjena je za 0,1 postotni bod u odnosu na revidirani podatak za travanj. U svibnju prošle godine iznosila je 7,3 posto u EU i 8,1 posto u eurozoni.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u svibnju bilo 13,066 milijuna građana, od čega njih 11,004 milijuna u eurozoni. U odnosu na travanj njihov se broj u EU smanjio za 73 tisuće, te za 81 tisuću u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim svibnjem manji je za 2,515 milijuna u EU, te za 2,165 milijuna u zoni primjene zajedničke europske valute.

Hrvatska u društvu Portugala

Španjolska je u svibnju bila jedina zemlja EU-a koja je bilježila dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, od 13,1 posto. Slijede Italija i Švedska sa stopama nezaposlenosti od 8,1 odnosno 7,7 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u svibnju iznosila 6,1 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u travnju, prema Eurostatovim podacima. U svibnju prošle godine iznosila je osam posto. Bez posla je u Hrvatskoj u svibnju, prema Eurostatovim podacima, bilo 110 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji svibanj njihov je broj smanjen za 35 tisuća. Istu je stopu nezaposlenosti u svibnju bilježio i Portugal. Češka je i u svibnju imala najnižu stopu nezaposlenosti u EU-u, od 2,5 posto. Slijede Poljska i Njemačka s 2,7 odnosno 2,8 posto.

Ublažena nezaposlenost mladih

Stopa nezaposlenosti u skupini građana u dobi do 25 godina pala je u svibnju na 13,3 posto u EU i na 13,1 posto u eurozoni. U travnju iznosila je na oba područja 13,8 posto. U prošlogodišnjem svibnju iznosila je 17,6 posto u EU, te 17,6 posto u eurozoni. Bez posla je u EU u svibnju ove godine bilo 2,467 milijuna mladih, od čega 1,988 milijuna u eurozoni. U usporedbi s travnjem broj nezaposlenih smanjio se u EU za 95 tisuća, a u eurozoni za 89 tisuća.U odnosu na prošlogodišnji svibanj njihov je broj manji za 708 tisuća u EU, te za 608 tisuća u eurozoni.

Irska na čelu

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najmanju je stopu nezaposlenosti mladih u svibnju bilježila Irska, od 4,9 posto. Slijedi Njemačka sa stopom nezaposlenosti mladih od 5,3 posto, te Malta i Češka gdje je iznosila 6,4 posto.

Mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih nisu obvezne dostavljati Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija, koje ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U prvom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 16 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, pokazuju revidirani podaci Eurostata. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca iznosila je 18,4 posto. Najveću stopu nezaposlenosti među mladima bilježile su u svibnju Španjolska i Grčka, od 27,1 odnosno 36,8 posto.Slijede Švedska s 21,9 posto, te Italija i Slovačka gdje je iznosila 20,5 odnosno 20,3 posto.