c S
Dnevne novosti

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a predlaže odbijanje tužbe Mađarske i Poljske

03.12.2021 07:15 BRUXELLES, 2. prosinca 2021. (Hina) - Nezavisni odvjetnik Suda EU-a Manuel Campos Sanchez-Bordona smatra da Sud treba odbiti tužbe Mađarske i Poljske protiv režima uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije u slučaju povrede vladavine prava.

“Nezavisni odvjetnik predlaže Sudu da odbije tužbe za poništenje koje su podnijele Mađarska i Poljska”, kaže se u priopćenju Suda.

Nezavisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a, čije mišljenje Sud može, ali ne mora prihvatiti. Zadaća je nezavisnih odvjetnika predložiti Sudu u punoj neovisnosti pravno rješenje u predmetu za koji su zaduženi. U većini slučajeva Sud prihvati mišljenje nezavisnih odvjetnika.

Zakonodavna tijela EU-a donijela su 16. prosinca 2020. Uredbu kojom se uspostavlja opći režim uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije u slučaju povreda načelâ vladavine prava u državama članicama. Kako bi se postigao taj cilj, Uredbom se omogućuje Vijeću da na zahtjev Europske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se financiraju iz proračuna Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa financiranih iz tog proračuna.

Mađarska i Poljska podnijele su pojedinačne tužbe Sudu Europske unije u kojima traže da se Uredba poništi. Njihovo pobijanje temelji se, među ostalim razlozima, na nepostojanju ili neprikladnosti pravne osnove odabrane za Uredbu, njezinoj neusklađenosti s Ugovorom o EU-u.

Nezavisni odvjetnik smatra da EU s tom Uredbom ne prekoračuje svoje ovlasti, što u svojim tužbama tvrde Budimpešta i Varšava.

Režim uvjetovanosti bio je najteže prepreka u pregovorima čelnika država članica o višegodišnjem proračunu za razdoblje 2021. do 2027. godine. Kompromis je postignut nakon što je Mađarskoj i Poljskoj obećeno da se uredba neće primjenjivati dok se o tome ne izjasni Sud EU-a.

Mađarskoj i Poljskoj još nije odobren nacionalni plan za oporavak i otpornost iako su još prije nekoliko mjeseci predale svoje planove Europskoj komisiji.

Budimpešta i Varšava blokirale su donošenje višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak jer nisu pristajale da se dodjela europskih sredstava uvjetuje vladavinom prava.

Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine težak je 1074 milijarde eura, a izvanredni instrument za oporavak nazvan EU sljedeće generacije iznosi 750 milijardi, od kojih 390 milijardi eura bespovratna pomoć, a 360 milijardi države članice mogu dobiti kroz povoljne zajmove.

Na kraju je na samitu u prosincu 2020. postignut kompromis po kojem je uredba o mehanizmu vladavine prava ostala nepromijenjena, a Mađarska i Poljska su kroz interpretativnu izjavu dobile jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano.

U interpretativnoj izjavi se pojašnjava kako i kada se može aktivirati mehanizam kojim se uvjetuje dodjela europskih sredstava poštivanjem vladavine prava.

Prema toj izjavi, Komisija neće predlagati mjere prema uredbi o mehanizmu uvjetovanosti dok ne razradi smjernice za primjenu mehanizma, a te smjernice mogu biti dovršene tek nakon odluke Suda EU-a. To znači da nema odluke o sankcijama prije odluke Suda.