c S
Dnevne novosti

Nitko ne želi vruću fotelju ravnatelja USKOK-a

22.09.2023 08:15 ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Natječaj za ravnatelja USKOK-a zaključen je krajem prošlog tjedna, no prvi put otkad je USKOK osnovan na natječaj se nije javio - nitko, piše u četvrtak Jutarnji list.

Kako sada stvari stoje, USKOK će i nadalje voditi dosadašnja vršiteljica dužnosti ravnatelja Željka Mostečak, koju je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek postavila na tu dužnost krajem travnja ove godine, a nakon što je dotadašnja ravnateljica Vanja Marušić zbog slučaja s vozačem sama zatražila da je se razriješi s mjesta ravnateljice.

Da se ljudi baš ne "trgaju" za zahtjevno mjesto ravnatelja državnoodvjetničkog odjela specijaliziranog za najsloženije kaznene predmete, one iz područja korupcije i organiziranog kriminaliteta, bilo je jasno i na prošlom natječaju, krajem prošle godine, na kojem je Marušić bila jedini kandidat te je u studenome 2022. dobila drugi mandat na mjestu ravnateljice USKOK-a.

Šipek je, najvjerojatnije zato što drugih kandidata nije bilo, tada reimenovala Marušić, premda nije bilo tajna da između njih dvije nisu "cvjetale ruže" nakon afere "software", u kojoj su se pojavile naznake o vrlo slaboj komunikaciji između vrha DORH-a i USKOK-a, i u kojoj je glavna državna odvjetnica optužila USKOK da je nisu izvijestili o odluci da se ne ide u kazneni progon bivše ministrice Gabrijele Žalac, dok su iz USKOK-a tvrdili da je DORH bio obaviješten.

Nepunih pola godine nakon početka drugog mandata Vanje Marušić dogodio se slučaj s vozačem, gdje je vrh DORH-a optužio Marušić da ih nije izvijestila o tome da je službeni vozač ravnateljice USKOK-a imao prometnu nesreću.

Marušić je na kraju zatražila svoje razrješenje te od tada obnaša dužnost zamjenice glavne državne odvjetnice, a na upražnjeno mjesto ravnatelja Zlata Hrvoj Šipek imenovala je svoju zamjenicu, ranije dugogodišnju šeficu odjela tužitelja u USKOK-u, Željku Mostečak, piše novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković.