c S
Dnevne novosti

Njemačka povlači više od stotinu vladinih zaposlenika iz Rusije nakon odluke Moskve

29.05.2023 06:03 FRANKFURT, 27. svibnja 2023. (Hina/Reuters) – Njemačka će povući više od stotinu vladinih zaposlenika koji rade u Rusiji nakon što je Moskva ograničila broj ljudi koji mogu raditi u njemačkim diplomatskim misijama na ruskom teritoriju, objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova u subotu. 
„Ovo ograničenje, koje je Rusija postavila od početka lipnja, zahtijeva veliki rez na svim područjima naše prisutnosti u Rusiji“, objavilo je ministarstvo. To uključuje profesore, kao i druge zaposlenike obrazovnih institucija i Goethe Instituta, pa je stoga nužno održati njemačku diplomatsku ravnotežu, rekao je izvor iz ministarstva, otkrivši da se radi o najmanje stotinu ljudi. 

Njemačko ministarstvo smatra kako je riječ o „jednostranoj, neopravdanoj i neshvatljivoj odluci“ Rusije, prenosi agencija dpa. Odnosi između Rusije i Njemačke, nekad najvećeg potrošača ruske nafte i plina, pogoršali su se od početka ruske invazije na Ukrajinu i zapadnog odgovora sankcijama i isporukama naoružanja.