c S
Dnevne novosti

Njemačka prijeti laboratorijima tužbama zbog kašnjenja cjepiva

01.02.2021 07:10 BERLIN, 31. siječnja 2021. (Hina/AFP) - Njemačka vlada je zaprijetila sudskim tužbama laboratorijima koji "ne poštuju svoje obveze" u dopremi cjepiva Europskoj uniji dok raste napetost zbog kašnjenja britanske kompanije AstraZenece.
"Utvrdi li se da kompanije nisu poštovale svoje obveze, morat ćemo poduzeti pravne korake", zaprijetio je ministar gospodarstva Peter Altmaier u razgovoru za njemački dnevni list Die Welt koji izlazi u nedjelju. "Nijedna kompanija ne može naknadno davati prednost drugoj zemlji u odnosu na EU", dodao je.

Proteklih tjedana su se zategnuli odnosi europskih čelnika i britanskog laboratorija AstraZenece koji kasni s dopremom svog cjepiva za covid-19. Kompanija je rekla da može isporučiti tek "četvrtinu" doza koje je bila obećala EU-u u prvom tromjesečju, opravdavajući se "smanjenjem proizvodnje" u jednoj europskoj tvornici. 

Europska unija otvoreno optužuje AstraZenecu da je u dopremi cjepiva davala prednost Velikoj Britaniji, čime je prekršila svoje ugovorne obveze prema Bruxellesu. EU je reagirao tako što je u petak uspostavio mehanizam kontrole izvoza cjepiva koja se proizvode na njezinu teritoriju. Taj će mehanizam omogućiti "brže cijepljenje", istaknuo je ministar Peter Altmaier.

No britanska kompanija nije jedina koju europski čelnici prozivaju zbog kašnjenja. I Italija je prošlog tjedna zaprijetila tužbom američkom Pfizeru zbog kašnjenja u dopremi cjepiva. U Njemačkoj se u ponedjeljak treba održati sastanak na nacionalnoj razini na kojemu će sudjelovati njemačke vlasti i proizvođači cjepiva kako bi razgovarali o tom kašnjenju.

Napetost raste pošto je AstraZeneca u petak dobila odobrenje za svoje cjepivo u EU-u. To je treće cjepivo koje je dobilo odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), nakon Pfizer-BioNTechova 21. prosinca i Modernina 6. siječnja.