c S
Dnevne novosti

Njemačka: Prva sudska presuda za ratni zločin protiv naroda Jezida

01.12.2021 07:00 FRANKFURT, 30. studenoga 2021. (Hina/Dpa) - Njemački sud u utorak je osudio na doživotnu kaznu zatvora Iračanina, bivšeg pripadnika terorističke Islamske države, za zločine počinjene u Iraku zbog kojih je umrla zatočena djevojčica, pripadnica naroda Jezida.

Regionalni sud u Frankfurtu utvrdio je da je Taha Al-J., porijeklom Iračanin, čije puno ime nije objavljeno, kriv za genocid i ratni zločin koji je rezultirao smrću.  On također mora platiti 50.000 eura djevojčicinoj majci.

Predsjednik suda, sudac Christoph Koller kazao je da je riječ o prvoj presudi za zločine koje su počinili pripadnici terorističke milicije Islamske države protiv manjinskih Jezida.

Tijekom uvodnog izlaganja o razlozima presude osuđenik je pao u nesvijest te je sjednica bila prekinuta. Al-J. je proglašen krivim za držanje u zatočeništvu i zlostavljanje žene, pripadnice naroda Jezida, i njezine kćeri, koje je držao kao ropkinje u razdoblju od srpnja do rujna 2015. Kako bi kaznio petogodišnju djevojčicu, osuđeni ju je vezao za prozorsku rešetku u dvorištu imanja u Falluji, ostavivši je na otvorenome na velikoj vrućini, pa je dijete umrlo u agoniji, od žeđi. Pripadnici Islamske države sistematski su proganjali zajednicu Jezida tijekom sukoba.

Bivša supruga osuđenika, Jennifer W., koju je Al-J. oženio sukladno islamskim obredima, osuđena je u listopadu na sudu u Muenchenu na 10 godina zatvora. Kao svjedokinja  u procesu protiv Al-J. ona je svog supruga opisala kao nasilnoga. Sam osuđenik nije komentirao optužbe protiv njega.