c S
Dnevne novosti

Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak

28.06.2022 07:10 BERLIN, 27. lipnja 2022. (Hina/dpa) - Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza razmatra jednokratni neoporeziv dodatak na plaće kako bi nagovorila sindikate da ublaže zahtjeve za njihovim povećanjem, pišu mediji.

Moćni njemački sindikati trebali bi pristati na skromniji rast plaća kako se ne bi dodatno potaknula inflatorna spirala, izvijestio je u nedjeljnom izdanju list Bild. Inflacija u Njemačkoj i brojnim drugim zemljama snažno je ojačala zbog poremećaja u nabavnim lancima u pandemiji covida 19, a rast cijena još je više ubrzao zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji.

„Ako poslodavci i sindikati pristanu na jednokratne isplate radnicima kako bi se olakšali iznimno teški nadolazeći mjeseci, država bi mogla osigurati razuman dodatak", rekao je u subotu parlamentarni čelnik Schozlovih socijaldemokrata (SPD) Rolf Mützenich. Vladini izvori potvrdili su Bildovo izvješće prema kojem Berlin razmatra tu opciju. Kancelar Scholz sastat će se 4. srpnja s predstavnicima poslodavaca i radnika kako bi razgovarali o mjerama ograničavanja rasta cijena. Ministar financija Christian Lindner iznio je na Twitteru primjedbe na plan. Jednokratni dodatak imao bi smisla, ali "subvencioniranje poslodavaca koji ostvaruju veliku dobit nije primjereno", upozorio je Lindner. „Ne možemo si baš priuštiti proširenje korona dodataka na cijelo gospodarstvo", napisao je Lindner, aludirajući na mjere koje je vlada uvela kako bi ublažila ekonomske posljedice pandemije covida 19.