c S
Dnevne novosti

Njemački ustavni sud zabranio političko agitiranje na stranicama ministarstva

10.06.2020 07:20 BERLIN, 9. lipnja 2020. (Hina) - Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer prekršio je Ustav objavljujući na stranici Saveznog ministarstva unutarnjih poslova dijelove intervjua u kojem je kritizirao populističku desničarsku stranku Alternativu za Njemačku (AfD), odlučio je Njemački ustavni sud u utorak. 
„Javno djelovanje savezne vlade prestaje tamo gdje počinje agitacija za ili protiv jedne ili više osoba koje suu političkoj utrci“, objasnio je predsjednik Njemačkog ustavnog suda Andreas Vosskuhle. Ustavni sud je time iznova potvrdio da jedna ministrica ili ministar ne smiju koristiti svoju funkciju kako bi utjecali na političku utrku za naklonost birača. To je dozvoljeno samo u svojstvu člana neke stranke, ali ne i savezne vlade. 

Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) je 2018. godine Njemačkoj novinskoj agenciji (dpa) dao intervju u kojem je kritizirao AfD zbog njihove kritike predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera. AfD je Steinmeirovu podršku koncertu u organizaciji ljevičarskih političkih skupina nazvao „podrškom radikalnim ljevičarima“. „Ovakvo ponašanje opasno je po državu. Ne možete jednog predsjednika republike ovako pozivati na red. Tu se radi o potkopavanju države“, rekao je Seehofer u intervjuu u kojem je još rekao da se AfD „jasno suprotstavlja državnim strukturama“. „Oni mogu još tisuću puta ponoviti da su demokrati, ali to nisu“, rekao je Seehofer u intervjuu. 

Ustavni sud Seehoferu ne predbacuje tvrdnje u intervjuu nego činjenicu da je spomenuti tekst s ostalim medijskim istupima ministra postavljen na službenu stranicu ministarstva unutarnjih poslova. „Seehofer je u spomenutom intervjuu govorio i o temama koje se ne dotiču njegova resora pa je jasno da je govorio kao stranački političar“, stoji u obrazloženju presude. AfD, koji je već jednom izborio sličnu pobjedu protiv tadašnje ministrice obrazovanja Johanne Wanke (Kršćansko-demokratska unija CDU), pozdravio je odluku Ustavnog suda.„Čelništvo AfD-a će svoje članove i birače i dalje štititi od difamiranja i uvreda“, rekao je predsjednik AfD-a Tino Chrupalla.