c S
Dnevne novosti

Obuka specijalne i interventne policije o zaštiti ljudskih prava pri zaštiti granice

03.10.2023 08:00 VALBANDON, 2. listopada 2023. (Hina) - Obuka za pripadnike specijalne i interventne policije o zaštiti ljudskih prava, u kontekstu postupanja policije na suzbijanju nezakonitih migracija pri obavljanju zaštite državne granice, počela je u ponedjeljak u Valbandonu kod Pule.

Dvodnevnu obuku organizirala je Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik“, zapovjedništvo za intervencije i Uprava za granicu. Obuhvaća nastavne programe, u kojima će policijski polaznici biti educirani glede zakonodavnih okvira vezanih za ljudska prava te procedure zakonitog postupanja vezano za poštivanje i zaštitu ljudskih prava u poslovima zaštite granice, s posebnim naglaskom na ranjive skupine.

Osim toga, polaznici obuke educiraju se i o psihološkim aspektima rada policijskih službenika na terenu tijekom postupanja prema nezakonitim migrantima i metodama pružanja prve psihološke pomoći i samopomoći kod traumatičnih događaja.

Timski rad ključ uspjeha rada na terenu

Zamjenica načelnika Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik“ Mirjana Abramović istaknula je u uvodnom obraćanju sudionicima, kako je timski rad ključ uspjeha u radu na terenu, a upravo u Valbandonu polaznici kroz analizu iskustava i slučaja koje doživljavaju na terenu, razmatraju najkvalitetnije mogućnosti postupanja."Ovakvim edukacijama obnavljamo znanja i dodatno podižemo kvalitetu postupanja hrvatske policije na poslovima zaštite granice, koja je već sada na zavidnoj razini i prepoznata diljem Europe", poručila je Abramović. 

Zamjenik zapovjednika u Zapovjedništvu za intervencije Anđelko Antonić naglasio je da su poslovi zaštite granice postali normalna radna obveza djelatnika specijalne i interventne policije koju uspješno obavljaju. Uz učinkovitu zaštitu državne granice, dodao je, "imperativ u radu svakog policijskog službenika mora biti obazriv pristup prema ranjivim skupinama i zaštita ljudskih prava, ali i briga o sebi i svojim kolegama". 

Ovo je prva u nizu edukacija policijskih službenika specijalne i interventne policije na temu zaštite ljudskih prava prilikom nadzora državne granice koja je dokaz da Ministarstvo unutarnjih poslova RH kontinuirano radi na usavršavanju svih policijskih službenika, prilagođavajući obrazovne programe stvarnim potrebama policije na terenu.  Na taj se način ulaže u kvalitetu postupanja i spremnost hrvatske policije da odgovori na sve aktualne izazove, rečeno je.