c S
Dnevne novosti

Od 1. srpnja plaćanje PDV-a na male pošiljke iz trećih zemalja

01.06.2021 07:25 ZAGREB, 31. svibnja 2021. (Hina) - Od 1. srpnja ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 eura (oko 160 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u RH iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti, obavijest je građanima Porezne uprave.

Prenoseći tu obavijest u ponedjeljak na svojim web stranicama, iz Porezne uprave ističu i da je "navedena izmjena propisana odredbama Direktive Vijeća (EU) 2017/2455, koje se primjenjuju od 1. srpnja 2021. i s kojima sve države članice imaju obvezu uskladiti svoje nacionalno zakonodavstvo na području PDV-a".

U toj obavijesti objašnjava se da oporezivi događaj i obveza obračuna PDV-a pri uvozu nastaje u trenutku uvoza dobara, te da građani stoga za pošiljke vrijednosti do 22 eura (160 kuna) koje će naručiti tijekom lipnja ili su ranije iz treće zemlje (primjerice iz Kine ili SAD-a), a koje budu uvezene u RH prije 1. srpnja 2021., neće plaćati PDV. No, za pošiljke koje budu uvezene u RH 1. srpnja 2021. ili kasnije, prilikom preuzimanja građani će, kako navode iz Porezne, biti obvezni platiti PDV pri uvozu.

Iz Porezne dodaju i da se od 1. srpnja za porezne obveznike isporučitelje uvodi opcionalni posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 eura (ili oko 1.135 kuna).

Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz. Stoga, kako objašnjavaju iz Porezne, ako od 1. srpnja 2021. kupujete dobra vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji primjenjuje IOSS, te pošiljka dolazi iz treće zemlje (primjerice Kine) izravno vama kao krajnjem kupcu u RH, isporučitelj će vam zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra, i naplatiti PDV kao dio prodajne cijene, a dobra prijavljena u IOSS-u bit će oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu.

S druge strane, ako od 1. srpnja 2021. kupujete dobra vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, te ista preuzmete, bit ćete obvezni platiti PDV pri uvozu. To znači da od 1. srpnja 2021. prilikom kupnje dobara koja pristižu u pošiljkama iz trećih zemalja, trebate obratiti pažnju je li PDV uključen u iznos koji plaćate isporučitelju, jer ako nije, prilikom preuzimanja pošiljke bit ćete obvezni platiti PDV pri uvozu, zaključuju iz Porezne uprave u obavijesti građanima.