c S
Dnevne novosti

Od danas dostupne potpore za smanjenje troškova plina za poduzetnike

01.04.2022 07:05 ZAGREB, 31. ožujka 2022. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s HAMAG-BICRO-om od petka, 1. travnja pokreće program potpora namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh, a potpora izosi 15 lipa po kWh potrošenog plina.

Kako navode u četvrtak iz Ministarstva, riječ je o potporama male vrijednosti (de minimis potpore) za smanjenje računa za potrošnju plina.

Prijave poduzetnici mogu podnositi od 1. travnja od 8 sati putem online aplikacije na web stranici agencije HAMAG - BICRO. Poziv će biti otvoren do 31. ožujka 2023., no poduzetnici će moći iskoristiti potporu samo za plin potrošen počevši od mjeseca prijave do isteka mjere, navodi se u priopćenju.

Nakon unosa potrebnih podataka kreirat će se odluka o dodjeli potpore i vaučer na iznos ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika.

Odluku o dodjeli potpore e-mailom dobiva poduzetnik koji je korisnik potpore, a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer. Cijeli je postupak lišen papirne dokumentacije.

Program ostvarenja potpore provodit će se na način da poduzetnik svaki mjesec plaća iznos naveden na računu, a Ministarstvo plaća subvencionirani iznos izravno opskrbljivaču plinom.

Poduzetniku će se s njegovog vaučera automatski odbijati razmjerni mjesečni subvencionirani iznos zaključno s računom za ožujak 2023., ili ranije, ako iskoristi cijelu potporu definiranu odlukom o dodjeli potpore, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Ukupni projicirani iznos ove mjere u sklopu Vladina paketa za ublažavanje rasta cijena energenata doseže 600 milijuna kuna. Budući da je referentna potrošnja potencijalnih prijavitelja unaprijed poznata, prema preliminarnim izračunima, alocirana financijska sredstva bit će dovoljna za podmirivanje cijele mjere, navodi se u priopćenju Ministarstva.