c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav o Mostovim inicijativama najvjerojatnije u četvrtak

01.02.2022 07:10 ZAGREB, 31. siječnja 2022. (Hina) - Predsjednik saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik Dražen Bošnjaković potvrdio je u ponedjeljak da će se taj Odbor sastati najvjerojatnije u četvrtak, kako bi, nakon što je Most predao potpise za dvije referendumske inicijative, Saboru predložio svoj zaključak.

„Trebamo utvrditi još par detalja, no najizglednije je da će sjednica biti u četvrtak“, rekao je Bošnjaković Hini ne navodeći s kakvim bi zaključkom Odbor mogao ići pred Sabor. „To ćemo vidjeti, utvrdit će se na sjednici“, kazao je. 

Vrlo je šturo odgovorio i na upit o sastavu tijela koje će brojati, odnosno provjeravati oko 820 tisuća potpisa, koliko je Most prikupio za referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije!  „O tome ćemo na sjednici, ne mogu sada ništa više reći“, rekao je Bošnjaković. 

U dijelu javnosti spominjalo se kako bi za brojanje potpisa moglo biti nadležno Državno izborno povjerenstvo (DIP), no u važećem Zakonu o referendumu takve odredbe nema. Stoga, bude li se na tome ustrajavalo, Sabor će trebati pronaći proceduru da se to povjeri DIP-u, vodeći računa da je to neovisno tijelo, kažu upućeni. 

Most je prikupljene potpise u Sabor predao prošli ponedjeljak, a njegovi su zastupnici već u petak prozvali predsjednika Sabora da odugovlači s procedurom, poručujući mu da to „neće mirno gledati“. 

Gordan Jandroković je njihove prozivke odbacio, te im poručio kako će sve biti napravljeno u skladu sa zakonom i rokovima te „puno brže“ nego je radio Most koji je 23. prosinca prošle godine objavio da ima dovoljno potpisa, a predao ih mjesec dana kasnije.