c S
Dnevne novosti

Oporba opstruirala sjednicu Sabora, danas nastavak rada

15.10.2021 07:35 ZAGREB, 14. listopada 2021. (Hina) - Hrvatski sabor, koji je u četvrtak navečer prekinuo sjednicu nakon što je oporba izlaskom za govornicu opstruirala raspravu o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, u petak će rad nastaviti izjašnjavanjem o amandmanima na raspravljene zakonske prijedloge te prijedlogu o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

Saborska sjednica prekinuta je u četvrtak navečer nakon što je oporba izišla pred govornicu te tako opstruirala početak rasprave o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a i poručila da "HRT mora biti slobodan i služiti interesima Hrvatske". Svi predstavnici oporbe stali su pred govornicu i zaustavili raspravu te poručili da HRT mora biti slobodan i služiti interesima Hrvatske zatraživši da ponište natječaj za ravnatelja HRT-a.

Mostov saborski zastupnik Nino Raspudić rekao je da je ugled HRT-a srozan na najniže granice te je stoga jako važno da izbor ravnatelja bude kristalno čist, zakonit i transparentan od početka do kraja. Poručio je i da je tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a protuzakonit jer ne sadržava potrebne poveznice odredbe na Zakon o braniteljima koje je HDZ donio još 2018. godine. Raspudić smatra i da je Šveb predao nevaljanu kandidaturu jer nije da izjavu da, kao kandidat, nije u sukobu interesa kako je to propisano tekstom natječaja već je dao izjavu da ako bude izabran za glasnog ravnatelja će se odreći vlasništva u dvije firme. "To je sasvim drugačije od onoga što tekst natječaja traži", kazao je.

Podsjetio je i da su vladajući održali sjednicu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj je, nakon odlaska oporbe, bilo prisutno samo pet od 13 članova te su kršeći Statut odabrali Šveba kao kandidata. Napominjući kako je pravni status te sjednice nejasan, rekao je da su vladajući sutra sazvali "klona" te sjednice s istim dnevnim redom na kojem su imali većinu i izglasali Šveba kao kandidata. Raspudić je rekao da je time povrijeđen članak koji regulira dužnosti predsjednika saborskih radnih tijela te stoga nisu mogli pristati da se ta točka stavi na dnevni red te je stoga i opstruiraju. Upozorio je i da je danas s dnevnog reda maknuta točka o Strategiji suzbijanja korupcije kako bi umjesto nje stavili točku o izboru ravnatelja HRT-a. "HDZ ne samo da nije promijenio vučju koruptivnu ćud nego nije promijenio ni dlaku tj. vanjsku pojavnost kako djeluju što smo vidjeli jučer i danas. To je razlog naše opstrukcije", poručio je.

Benčić: Protuposlovnička procedura

Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da tu točku opstruiraju jer je procedura kroz koju je ta točka došla na dnevni red bila protuposlovnička te je jasno da kroz prijedlog imenovanja novog ravnatelja HDZ želi nastaviti potpunu kontrolu nad HRT-om koja smatra, nije neovisan niti slobodan medij. I Dalija Orešković smatra da nisu stvoreni uvjeti za raspravljanje o toj točki, a ona je, ocijenila je, na silu umetnuta u dnevni red kao što je na silu s dnevnog reda skinuto raspravljanje o Nacrtu strategije suzbijanja korupcije za slijedeće desetogodišnje razdoblje. Mostov Nikola Grmoja zahvalio je kolegama iz oporbe što su prihvatili njegovu inicijativu kako opstruirati vladajuće u izboru ravnatelja HRT-a. Saborski zastupnici su večeras trebali raspraviti prijedlog o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, kojeg je na ponovljenom glasovanju u srijedu podržao Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Radi se o „demokraciji na oporbeni način“, konstatirao je potpredsjednik Sabora Ante Sanader (HDZ), ispred kojega su za govornicom stajali zastupnici oporbe, prekinuo sjednicu i najavio da će se nastaviti u petak izjašnjavanjem o amandmanima. Oporba, koja danima tvrdi da je Šveb u potencijalnom sukobu interesa, da je njegov izbor čista farsa jer se zna da je osobni izbor ministrice kulture i medija, večeras je poručila i da je točka o njegovu imenovanju „na silu“ umetnuta u raspored rasprava, umjesto Antikorupcijske strategije koja je prebačena za  idući tjedan. Predstavnici oporbe izašli su pred govornicu i zaustavili raspravu o Švebu, poručili da HRT mora služiti interesima Hrvatske te zatražili da se poništi natječaj za ravnatelja HRT-a.

Vrhovni sud dobiva predsjednika

Vrhovni sud u petak bi trebao dobiti novog predsjednika, Sabor je za podne planirao glasovanje o raspravljenim točkama, među kojima je i prijedlogu predsjednika Republike da predsjednik tog Suda bude Radovan Dobronić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu. Potporu su mu najavili svi saborski klubovi, osim Domovinskog pokreta, koji mu zamjera da nije prepoznao problem lustracije.

Dobronićevim izborom zaključit će se višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda. Dobronićevim izborom, predsjednika će dobiti i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a. Sabor bira predsjednika Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog Suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika Republike. Bira ga na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo biran.

Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru, ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu,  gradu u kojemu su mu radili roditelji. U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci, Direkciji pravnih poslova. U toj je banci proveo sedam i pol godina, a među ostalim je vodio i Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje. Nakon banke, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela. Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac započinje raditi 1. ožujka 1996. godine. U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998. godine.

Donijet će se i zakon kojim će uspostaviti institucionalni okvir za korištenje EU fondova do 2027. godine, izmijeniti Zakon o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja i uvesti mjesto pomoćnika ravnatelja Centra, urediti da se u Upravno vijeće  bira i predstavnik radnika, a da prethodnu suglasnost na statut Centra, umjesto Hrvatskoga sabora, daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Sabor će glasovati i o Polugodišnjoj informaciji HNB-a o financijskim prilikama u drugoj polugodištu prošle godine.