c S
Dnevne novosti

Osiguravatelji: Priznaje se šteta od potresa koji je jači od 5,0 po Richteru

23.03.2020 07:25 Zagreb, 23. ožujka 2020. (Hina) - znatnu materijalnu štetu, posebno u središtu grada, i osiguravatelje stavio pred nove izazove, piše u ponedjeljak Jutarnji list.
Osiguravatelji s kojima su razgovarali kažu da su spremni isplatiti obveze koje imaju prema svojim osiguranicima, Ipak, upozoravaju kako se točni razmjeri štete u ovom trenutku još ne znaju, pa će najprije trebati popisati i procijeniti štetu, štoje posao koji slijedi narednih dana, navodi dnevnik.

Vrijedi naglasiti kako svaki osiguravatelj ima vlastitu poslovnu politiku pa i uvjeti osiguranja ovise od osiguravatelja do osiguravatelja. Stoga osiguranicima preporučuju da najprije pogledaju u police osiguranja, što im one pokrivaju. Ipak, nekoliko je općih pravila. Prije svega, osiguravatelji pokrivaju štetu od potresa koji je jači od 5,0 po Richteru, a jučerašnji potres u Zagrebu udovoljava tom kriteriju.

Nadalje, vlasnici automobila koji imaju kasko osiguranje u boljem su položaju od onih koji imaju samo obvezno auto-osiguranje, jer kasko pokriva i posljedice potresa.Kad je riječ o nekretninama i imovini u kućama i stanovima, osiguravatelji ističu da već godinama upozoravaju kako samo manji dio hrvatskih kućanstava ima ugovoren taj tip osiguranja, kao i da osiguranje od potresa u pravilu treba posebno ugovoriti.

Štoviše, u slučaju skupljih stvari, poput umjetničkih slika, potrebna je dodatna nadogradnja osiguranja. Naši sugovornici ističu da će ispuniti svoje obveze prema osiguranicima, no jasno poručuju da će biti potreban i snažan angažman države i lokalnih samouprava, kao što se to dogodilo i u vrijeme velikih poplava 2014. godine, donosi Jutarnji list.