c S
Dnevne novosti

Osnivanje Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

18.09.2020 07:10 ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Vlada je prihvatila sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, savjetodavnog tijela koje raspravlja o pitanjima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba te donosi zaključke i podnosi mišljenja Vladi.
Sporazumom, koji je Vlada prihvatila na sjednici u četvrtak, uređen je djelokrug rada Vijeća te njegov sastav, a čini ga 12 predstavnika - 4 predstavnika Vlade, 6 predstavnika umirovljenika i starija osoba te po jedan predstavnik HZMO-a i HZZO-a.

Vlada je donijela i odluku o raspodjeli sredstava za financiranje ukupno 102 kulturna, obrazovna, znanstvena, zdravstvena i ostala programa i projekta od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za što je u ovoj godini u državnom proračunu osigurano 21,5 milijun kuna. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas istaknuo je da su potpore dane većim, strateškim, razvojnim projektima koji imaju dugoročni učinak na opstojnost i bolji položaj hrvatskog naroda u BiH, projektima koji imaju potencijal za izravno ili neizravno otvaranje radnih mjesta, a vodilo se računa i da se podupru projekti na svim područjima BiH gdje žive Hrvati.

Donesena je i odluka o sudjelovanju Hrvatske u simulacijskoj vježbi Europske unije EU Integrated Resolve 2020 (EU IR20) koja će se u Bruxellesu i glavnim gradovima država članica EU održati od 21. rujna  do 4. prosinca i neće zahtijevati stvarno raspoređivanje sigurnosnih snaga. "Riječ je o fiktivnom scenariju čiji je cilj jačanje sposobnosti EU i država članica za odgovor na sukobe i krize u okviru procesa zajedničke sigurnosne i obrambene politike, posebno u okružju hibridnih prijetnji, a s ciljem jačanja partnerskih odnosa", rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

Vlada je dala i suglasnost na izmjenu Statuta Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) kojima se nacionalnoj novinskoj agenciji omogućava snimanje iz zraka. "Kako Hina zapravo gotovo 50 posto svojih prihoda ostvaruje iz komercijalne djelatnosti, ovo će sigurno pomoći njihovom poslovanju", rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek, obrazlažući Vladinu suglasnost na predložene izmjene Statuta.