c S
Dnevne novosti

Osobni asistenti od Ministarstva rada traže bolje uvjete rada

20.07.2022 07:15 ZAGREB, 19. srpnja 2022. (Hina) - Inicijativa Osobni asistenti zajedno i Regionalni industrijski sindikat predali su u utorak Ministarstvu rada zahtjeve kojima traže da se novim Zakonom o osobnoj asistenciji osigura dostojanstvena plaća, prepoznatost zanimanja te stručna psihološka podrška i supervizija.    
"Osobni asistenti su esencijalni radnici i nemoguće je dovoljno naglasiti koliko je njihova vrijednost za osobe s invaliditetom i društvo jer oni omogućuju da jedna ranjiva skupina bude društveno ravnopravna", rekao je tajnik Regionalnog industrijskog sindikata i koordinator inicijative Osobni asistenti zajedno Nikola Ptić na konferenciji za medije ispred Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Uvjeti u kojima asistenti godinama rade i način na koji su zanemareni od sustava, zorno pokazuje da se njihov rad ne cijeni koliko bi trebao, dodao je. Upozorio je kako asistenti od 2006. rade za plaću od 4000 kuna, zaposleni su na određeno, a poslovi koje rade su psihički i fizički zahtjevni. Donošenje novog Zakona očekuje se krajem godine što pozdravljaju, no Ptić naglašava kako se ne smije se propustiti prilika da se osim generalnog uređenja sustava asistencije, unaprijede i radni uvjeti i položaj osobnih asistenata jer bez njihovog rada nema kvalitetnog pružanja usluge.

Korisnica osobne asistencije i članica Inicijative mladih s invaliditetom Melani Boris poručila je kako traže stabilan sustav podrške prema unaprijed utvrđenim individualnim potrebama svake osobe kako bi imali kvalitetan i neovisan život. Istaknula je da žele individualan pristup u određivanju potrebne satnice asistencije, traže da se zanimanje osobnog asistenta profesionalizira i bude prepoznato u sustavu te da imaju dostojanstvenu plaću.  Radi bolje zaštite osoba s invaliditetom predlažu da se pri zapošljavanju uvede psihološko testiranje, kao i edukacija asistenata i korisnika usluge, dok savjetovanje i monitoring mora biti pod nadzorom stručnih osoba. Osobni asistent i koordinator Inicijative Osobni asistenti zajedno Hrvoje Ćurlin upozorio je na težak položaj osobnih asistenata i korisnika usluge te poručio kako bi plaća osobnog asistenta trebala iznositi minimalno 6000 kuna neto za puno radno vrijeme, uz dodatke za otežane uvjete rada. Trebalo bi im biti omogućeno i da rade puno radno vrijeme, da im u radno vrijeme ulazi i putovanje između korisnika, kao i ostali radni zadaci te da rad na neodređeno bude redovan način zapošljavanja. Osobni asistenti traže kolektivni ugovor, zaštitu na radu, da se posao uvrsti u nacionalnu klasifikaciju zanimanja te da Zakon jasno i detaljno definira opis posla koji obavljaju, kao i način kontrole.