c S
Dnevne novosti

Otvoren natječaj za zakup 30 državnih poslovnih prostora u 10 gradova

29.10.2021 07:20 ZAGREB, 28. listopada 2021. (Hina) - Državne nekretnine objavile su u četvrtak javni poziv za zakup 30 poslovnih prostora u vlasništvu RH u deset hrvatskih gradova, od čega se 18 prostora nalazi u Zagrebu.

Osim Zagreba, na natječaju se u zakup daju i poslovni prostori u Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Karlovcu, Splitu, Rijeci, Puli te na otoku Cresu.

Nekretnine su pozicionirane na frekventnim lokacijama u središtima gradova i površinom su od 10-ak do 400-tinjak četvornih metara. Većim dijelom riječ je o uličnim prostorima, dva se nalaze u mirnijem okruženju gradskih prolaza, dva su dvorišna, a jedan je podrumski s prozorima na razini tla, navedeno je u priopćenju Državnih nekretnina.

Najveći poslovni prostor na ovom natječaju je u Vukovaru, u povijesnoj jezgri vukovarskih veduta, i veličine je 418 četvornih metara, a početna cijena zakupa iznosi 50 kuna po četvornom metru, napomenuto je.

Poslovni prostori oglašeni u Zagrebu nalaze se od nulte do treće zone, a deset ih je u drugoj gradskoj zoni, gdje iz Državnih nekretnina izdvajaju prostore veličine od oko 40 četvornih metara s početnim mjesečnim zakupninama od 62 kune po četvornom metru (kn/m2) - jedan na uglu Bauerove i Laginjine, a drugi u Petrinjskoj ulici.

Kada je riječ o poslovnim prostorima nulte zone, na Trgu bana Josipa Jelačića nalazi se dvorišni prostor od 28 m2 s početnom cijenom od 54 kn/m2, u uličnoj zgradi u Tkalčićevoj oglašen je prostor od 105 m2 početne cijene od 75 kn/m2, dok prostoru od 11 m2 u Prolazu sestara Baković početna zakupnina iznosi 108 kuna po kvadratu.

Na lokaciji kvalitetnoj za poslovanje nalaze se i tri prostora koji se daju u zakup u prvoj zoni - prostrani ulični prostor od 95 četvornih metara i mali dvorišni od 37 kvadrata u Vlaškoj ulici, kao i prostor od oko 20 m2 u tzv. Dežmanovom prolazu, naveli su iz Državnih nekretnina.

Ponude se dostavljaju do 26. studenoga

Poslovni prostori mogu se pogledati u predviđenim terminima drugog tjedna studenoga, a na internetskoj stranici Državnih nekretnina za svaki pojedini prostor, uz podrobnije informacije, dostupno je i više fotografija samog objekta.

Ponude se Državnim nekretninama dostavljaju poštom ili osobno u pisarnicu društva do 26. studenoga do 12 sati, a javno otvaranje ponuda održat će se isti dan u 13,30 sati u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Pravo na sudjelovanje na natječaju imaju pravne osobe, udruge i fizičke osobe s registriranim obrtom ili samostalnom profesionalnom djelatnošću, a pravo na sklapanje ugovora ostvaruje najpovoljniji ponuditelj koji je ispunio uvjete natječaja i ponudio najviši iznos zakupnine. Poslovni prostori u zakup se daju u viđenom stanju na vrijeme od 10 godina, a zakupnici su prvi mjesec oslobođeni plaćanja zakupnine, izvijestili su iz Državnih nekretnina.