c S
Dnevne novosti

Ovaj tjedan u Europskoj uniji

15.04.2024 08:00 BRUXELLES, 14. travnja 2024. (Hina) - Čelnici država članica Europske unije okupit će se ovaj tjedan na izvanrednom sastanku na vrhu u Bruxellesu na kojem će glavna tema biti konkurentnost europskog gospodarstva.

Samit će se održati u srijedu i četvrtak. S obzirom da su u srijedu u Hrvatskoj parlamentarni izbori, nije zasad poznato hoće li premijer Andrej Plenković barem nakratko biti u Bruxellesu ili će zamoliti nekog drugog čelnika da ga zastupa. Prema Poslovniku Europskog vijeća, šef države ili vlade kada ne može sudjelovati na sastanku, može zatražiti od nekog drugog čelnika da ga zastupa. Hrvatski premijer u takvim situacijama obično je to tražio od slovenskog premijera.

Na samitu će Enrico Letta predstaviti izvješće o budućnosti europkog jedinstvenog tržišta. Čelnici država članica EU-a na svom samitu u lipnju prošle godine zatražili su od Lette da pripremi izvješće o budućnosti jedinstvenog tržišta za samit u proljeće ove godine.

Letta, bivši talijanski premijer, ministar u nekoliko navrata i bivši dekan Škole za međunarodne odnose na Sciences Po u Parizu, tijekom rada na svom izvješću posjetio je zemlje članice i prikupljao mišljenje raznih europskih i nacionalnih tijela, poslodavaca i sindikata, kao i udruga civilnog društva.

Prema dosad poznatim informacijama, Letta će se u svom izvješću zauzeti za dovršetak jedinstvenog tržišta u području telekomunikacija, energije i financija te za zajedničku industrijsku politiku na razini EU-a umjesto 27 nacionalnih politika.

Letta je početkom ove godine izjavio da je jedinstveno tržište jedno od najvećih europskih postignuća, ali da je donijelo negativne posljedice jer je sloboda kretanja osoba dovela i do odljeva mozgova iz siromašnijih članica. Sloboda kretanja podrazumijeva slobodu pojedinaca da biraju gdje će živjeti i raditi, a Letta kaže da je potrebno osigurati i slobodu za ostanak u svojoj zemlji.

Letta je u jednom svom govoru prošli mjesec rekao da se 30 godina nakon pokretanja jedinstvenog tržišta treba fokusirati na stratešku autonomiju Europe u područjima poput obrane, telekomunikacija, energije i financija. Čelnici će se na samitu također baviti Ukrajinom, njezinim potrebama za oružjem i streljivom, kao i stanjem na Bliskom istoku kojem prijeti eskalacija.

Ovaj tjedan Europski parlament će objaviti rezultate Eurobarometra, istraživanja u kojem je anketiranim građanima postavljeno pitanje za koga će vjerojatno glasati i koliko su zainteresirani za predstojeće europske izbore od 6. do 9. lipnja.