c S
Dnevne novosti

Perkoviću određen istražni zatvor

02.01.2014 07:16 ZAGREB, 1. siječnja 2014.(Hina), Zagrebački Županijski sud odredio je istražni zatvor za bivšeg čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, no njegova je obrana najavila žalbu na tu odluku.

"Sud je odredio istražni zatvor i imamo rok od tri dana za žalbu. Sud smatra da ne treba po Zakonu o kaznenom postupku obrazlagati razloge za pritvor. No, tužiteljstvo je mislilo drugačije, a i ja sam mislio drugačije pa ćemo iz tih razloga uložiti žalbu, vjerojatno već sutra", kazao je Nobilo ispred zagrebačkog Županijskog suda gdje je Perković doveden u kasnim poslijepodnevnim satima. Nobilo je dodao da bi Perković u istražnom zatvoru, po večerašnjoj odluci suca istrage Olivera Mittermayera, trebao biti sve do izručenja Njemačkoj koja ga tereti da je u toj zemlji sudjelovao u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je uhićen jutros oko 10 sati u Zagrebu, a iz policije u koju je priveden nakon što mu je uručen uhidbeni nalog najprije je odveden u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo gdje se usprotivio izručenju. Uz njega, izručenju se usprotivio i njegov bivši šef, čelnik Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije Zdravko Mustač koji je ujutro uhićen u svom domu u Svetoj Nedjelji, također po njemačkom uhidbenom nalogu. S obzirom da se Perković usprotivio izručenju Nobilo je kazao da će o tome najprije odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda, a potom najvjerojatnije i Vrhovni sud.

"U roku od osam dana mora biti sjednica vanraspravnog vijeća, a ako na tu odluku bude žalbi Vrhovni sud mora ih riješiti u roku od tri dana. Dakle za otprilike 14 dana cijela procedura trebala bi biti okončana", kazao je Nobilo. Dodao je da se Perković protivi izručenju jer postupak u Njemačkoj ne ocjenjuje kao "fer suđenje" te smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara.

Također podsjetio je da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko Državno odvjetništvo te da se Perkovića više ne tereti za organiziranje, već samo za pomoć u Đurekovićevu ubojstvu. Državno odvjetništvo izvijestilo je da su od pritvorskih nadzornika prvog dana primjene novog zakona obaviješteni o uhićenju ukupno deset osoba temeljem europskog uhidbenog naloga.

Njihovu predaju traže pravosudna tijela Njemačke, Slovenije, Slovačke i Austrije, zbog ubojstva, teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, razbojništva, krivotvorenja novca, silovanja i uzimanja talaca, izvijestilo je tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.

"Nakon ispitivanja uhićenika, državni odvjetnici su podnijeli nadležnim sucima istrage prijedloge za određivanje istražnog zatvora radi predaje pravosudnim tijelima država članica Europske unije. Ujedno su naložili policiji dovođenje uhićenika sucima istrage radi donošenja odluka o istražnom zatvoru radi predaje", navode u priopćenju.

Dodaju da je samo jedna osoba na području Šibensko-kninske županije puštena na slobodu, jer je "državni odvjetnik zaprimio obavijest da su austrijska pravosudna tijela stavila izvan snage europski uhidbeni nalog".