c S
Dnevne novosti

Piletić: Novi zakon o plaćama rješenje za niske plaće u državnim i javnim službama

01.06.2023 07:29 KALKULATOR
ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u srijedu kako će donošenje novog zakona o plaćama do kraja godine, biti sveobuhvatno rješenje za problem niskih plaća u državnim i javnim službama.

Cjelovito rješenje je novi Zakon o plaćama, koji će biti donesen do kraja ove godine, te nastavak kolektivnih pregovora koji će započeti u trećem tjednu mjeseca rujna, a Vlada je spremna povećati osnovicu svim službenicima i namještenicima, rekao je Piletić nakon dodjele nagrada udomiteljima.

"Na taj način želimo dati jasan odgovor svim sindikatima, neovisno jesu li reprezentativni ili ne, da radimo na tome i da reforma sasvim sigurno mora biti provedena do konca ove godine", kazao je. Želimo utvrditi koje su minimalne plaće u državnoj i javnoj službi te da te plaće budu značajno veće u odnosu postojeće, rekao je Piletić.

Piletić kaže kako ne očekuje novi val štrajkova te napominje da je u zadnjih šest godina osnovica povećana za više od 33 posto te donesen niz uredbi i povećani koeficijenti, ponajprije da je za one s najmanjim koeficijentima.

Za najavljeni štrajk pravosudnih službenika, za koji je u tijeku postupak mirenja, Piletić je rekao da će Ministarstvo pravosuđa preispitati opravdanost štrajka.