c S
Dnevne novosti

Plenković: Covid potvrde u zdravstvu i socijali poštuju načelo razmjernosti

13.10.2021 07:25 ZAGREB, 12. listopada 2021. (Hina) - Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da je odluka o uvođenju covid potvrda logična i normalna te istaknuo da je donesena jedino zbog zaštite zdravlja građana, komentirajući činjenicu da će Ustavni sud odlučivati o ustavnosti te odluke Nacionalnog stožera.

"Mislim da je odluka da se uvedu covid potvrde u zdravstvu i socijali logična i normalna", rekao je premijer u izjavi novinarima nakon sastanka predstavnika stranaka vladajuće većine u Banskim dvorima. Ponovno izabrani predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović jučer je potvrdio da će na ocjenu ustavnosti ići odluka Stožera prema kojoj je od 4. listopada uvedena obveza covid potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19, a ta se obveza uvodi i za dio pacijenata.

Ta je odluka, rekao je danas premijer, donesena u interesu zaštite zdravlja svih koji rade u tim institucijama ili su njihovi korisnici odnosno pacijenti. "Mislim da je to normalno", dodao je. Odluka o uvođenju covid potvrda u sustav socijale i zdravstva je "erga omnes",  istaknuo je premijer, "dakle prema svima". "I mislim da je tu načelo razmjernosti u potpunosti poštovano", rekao je. "Ne znam što će donijeti Ustavni sud, nije na meni, međutim, normalno je da se propituju sve odluke, pa i ova. A jedini razlog zašto donosimo bilo koju epidemiološku mjeru zaštita je zdravlja naših sugrađana", poručio je premijer te ponovno pozvao da se cijepe svi oni koji to još nisu učinili.