c S
Dnevne novosti

Plenković: Hrvatska u cijelosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine

23.08.2021 07:10 KIJEV, 22. kolovoza 2021. (Hina) - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u nedjelju u Kijevu da Hrvatska u cijelosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine nakon sastanka s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, a obojica se nadaju da će nova Krimska platforma pomoći u rješavanju problema te istočnoeuropske zemlje. 
"Sutrašnji sastanak Krimske platforme je jedna važna inicijativa koja ima za cilj okupiti brojne aktere međunarodne zajednice, najprije da se emancipira pitanje Krima, uz naravno druga okupirana područja, to su Donjeck i Luhansk. I s te strane pozicija Hrvatske je jasna: mi u cijelosti podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine", istaknuo je hrvatski premijer u nedjelju u Kijevu. 

Plenković sudjeluje u ponedjeljak na inauguracijskom summitu Krimske platforme u povodu obilježavanja 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine. Hrvatski premijer se po dolasku u Kijev sastao s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Porošenko je poželio dobrodošlicu "velikom prijatelju Ukrajine, velikom eurointegratoru" i istaknuo da se hrvatski premijer "jako dobro razumije u problematiku" te istočnoeuropske zemlje. "Njegovo sudjelovanje na ovom forumu svjedoči tome da je Ukrajina jedan od prioriteta Hrvatskoj i EU", rekao je Porošenko.

Obojica se nadaju da će uspostava Krimske platforme pomoći u rješavanju ukrajinskih problema. Plenković je podsjetio da je s Porošenkom "intenzivno surađivao" dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu, a potom i na bilateralnoj razini kada je postao premijer. "Bivši predsjednik Porošenko dao je velik doprinos afirmaciji europskih vrijednosti, zaštiti nacionalnih interesa Ukrajine i učinio Ukrajinu zemljom koja stremi europskoj strani", rekao je Plenković. Plenković je podsjetio da je Ukrajina među prvim zemljama priznala Hrvatsku. "To se dogodilo već 1991. i prije priznanja članica tadašnje Europske zajednice", rekao je. Dodao je da Hrvatska podržava "europske napore" Ukrajine. "Dobro je da još uvijek ogroman broj građana Ukrajine podržava upravo taj smjer", rekao je Plenković koji je za vrijeme mandata u Europskom parlamentu bio predsjednik Delegacije za odnose s Ukrajinom. 

Inauguracijski samit Krimske platforme, čiji će rad u ponedjeljak predstaviti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, odvija se uoči 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine. Kijev se priprema za vojnu paradu u utorak kojoj će nazočiti hrvatski ministar obrane Mario Banožić. Tenkovi i vojna vozila već su se u nedjelju mogla vidjeti u glavnom gradu, a brojni prolaznici su se zaustavljali i mobilnim telefonima zabilježili te prizore.