c S
Dnevne novosti

Plenković: Ksenija Turković bila je prvi izbor za Vrhovni sud

16.09.2021 07:20 ZAGREB, 15. rujna 2021. (Hina) - Premijer Andrej Plenković odbacio je u srijedu ocjenu Sandre Benčić (Možemo) da namjerno oteže s izborom predsjednika Vrhovnog suda izrazivši žaljenje što predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, koja je bila prvi izbor, dok je predsjednik Zoran Milanović izjavio da mu nije poznato o čemu se radi.

"Meni je žao da nova predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prva, koja je bila prvi pravi izbor i oko koje bi postigli ovdje konsenzus još u veljači prije profesorice Đurđević”, kazao je Plenković u Saboru. „A znate zašto nije izabrana? Ne zato što je ja kao netko iz kuta parlamentarne većine ne bi htio, naprotiv, nego zato što je netko nije htio predložiti. Nakon što je ponudio to, a kada je ona kazala 'može' u zakonitoj proceduri i uz širu privolu, više je nije htio predložiti”, dodao je Plenković osporivši da usporava proces izbora predsjednika Vrhovnog suda. 

Milanoviću nepoznato

Predsjednik RH Zoran Milanović izjavio je u srijedu da mu nije poznato  o čemu je premijer Andrej Plenković govorio kad je u Saboru rekao da je potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava Ksenija Turković bila prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda (VS). "Tko je je ta osoba, čiji kandidat je bila", upitao je Milanović, dodavši da je on prema Ustavu i tako će ostati dok je on predsjednik i dok je takav Ustav taj koji predlaže, a ne Plenković koji to može odbiti.

Ponovio je da će predložiti suca Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda, poručivši premijeru neka se o tome očituje. "A ove pričice, pitajte njega", rekao je predsjednik novinarima u Rimu, zaključivši da nema pojma o čemu čovjek govori i zašto to priča. Smatra da je to dosta jaka izjava i komentar na izjavu predsjednika Vlade.

Upitan koliko će donošenje odluke o predsjedniku Vrhovnog suda trajati Milanović je odgovorio novinarima da pitaju Plenkovića. Za suca Dobornića ponovio je da je odličan prijedlog i drugi kandidat zaredom koji je "klasa" pa se nada da će ga izabrat.

Na novinarsko tumačenje kako premijerova izjava implicira da on Turković nije htio predložiti jer je ona htjela biti unutar zakonske procedure i javiti se na natječaj, Milanović je rekao da on s premijerom o tome nije razgovarao, a s kime je sve razgovarao zadnju godinu, kazao je, sasvim je deseta priča.