c S
Dnevne novosti

Plenković: Predsjednik može imati svoj stav, no o ustavnosti odlučuje Ustavni sud

09.03.2021 07:15 ZAGREB, 8. ožujka 2021. (Hina) - Premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak navečer da je procedura za izbor predsjednika Vrhovnog suda transparentna i dodao da predsjednik može imati svoj stav, ali da o tome je li nešto u skladu s Ustavom odlučuje Ustavni sud.
Procedura za izbor predsjednika Vrhovnog suda transparentna, omogućuje većem broju kandidata da se jave na poziv, a o kandidatu odlučuje Hrvatski sabor, rekao  Plenković nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a. Nema nikakve trgovine i inzistiranja na osobi a b ili c kad je riječ o parlamentarnoj većini, kazao je premijer i dodao da je sustav koji je usvojen nakon zadnjeg izbora predsjednika Vrhovnog suda 2017. dodatno propisao proceduru, da je koristan i bolji je od onog koji je bio do tada. Hrvatski sabor odlučuje o predsjedniku Vrhovnog suda, a kandidati trebaju predstaviti svoj program, kazao je.

“Predsjednik može imati stav o bilo kojoj temi. Međutim, onaj koji odlučuje je li nešto u skladu s Ustavom je Ustavni sud. Ne vidim u čemu je problem da se zakon poštuje.Očito idemo u nekakav polusukob, rekao je. Polusukob nije iniciran s naše strane niti ima potrebe da do njega dolazi. Znamo proceduru, svi koji su željeli biti predloženi od strane Predsjednika Republike mogli su iskazati svoj interes, to je mogla i profesorica Đurđević. Ne vidim zašto nije, dodao je. “Poznajem je, imam dojam da se poprilično ohrabrila da izjavi da će ići ovim postupovnim putem ići prema kandidaturi”, rekao je Plenković o Zlati Đurđević i dodao kako su o predsjednikovu izboru doznali od člana parlamentarne većine i varaždinskog župana Radimira Čačića.

Plenković je kazao kako se predsjednik Milanović nastoji staviti u cipele nekog osvježivača, reformatora Vrhovnog suda, a Vladu nastoji prikazati kao zagovornika statusa quo, što je, kaže, netočno. Podsjetio je na raspravu o aktualnom Zakonu o sudovima na kojoj je bivši ministar pravosuđa, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i aktualni predstojnik ureda Predsjednika Republike Orsat Miljenić hvalio tada ustanovljenu proceduru. SDP je nakon zadnjeg izbora predsjednika Vrhovnog suda oštro kritizirao tadašnji sustav nakon čega je sustav modificiran i povećana mu je transparentnost. Sada kad se to napravilo, ispada da to nije bitno, kazao je Plenković.

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je ranije u ponedjeljak da će predložiti predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, ocijenivši da ona "nije dio klike koja ne dopušta promjene". Milanoviću je odgovorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenivši da ne poštuje ustavnost, zakon i poslovnik Sabora, te dodao da je Milanovićeva izjava "pokušaj stvaranja kavge".