c S
Dnevne novosti

Počela predaja zahtjeva za potporu pčelarima za saniranje šteta

12.08.2022 07:25 ZAGREB, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je počela predaja zahtjeva za potporu pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica tijekom ove godine, za što je namijenjeno 1,2 milijuna kuna.

Rok za podnošenje zahtjeva traje do 26. kolovoza. Sredstva će se dodijeliti pčelarima kod kojih Državni inspektorat potvrdio pomor pčelinjih zajednica u izvješću o inspekcijskim nadzorima na stradalim pčelinjacima tijekom proljeća 2022. te zaključno s 1. srpnjem ove godine, a koji podnesu zahtjev za potporu.

Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica, istaknuli su iz Ministarstva, ima za cilj kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarima nadoknaditi dio izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje.

S obzirom na značaj pčela kao dijela poljoprivrede i sveukupnog sustava očuvanja biološke raznolikosti te sukladno Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, pčelarska proizvodnja je u okviru Strateškog plana RH 2023. – 2027. izdvojena u zasebnu sektorsku intervenciju, podsjećaju iz Ministarstva. Navode pritom kako Strateški plan donosi povećanje omotnice za pčelarski sektor na 28,4 milijuna kuna u 2023. te 28,8 milijuna kuna u ostalim godinama provedbe, čime je omotnica za pčelarski sektor u novom programskom razdoblju povećana za približno 60 posto.