c S
Dnevne novosti

Počinje prvo suđenje na Specijalnom sudu za Kosovo, Mustafa se izjasnio da nije kriv

16.09.2021 07:10 DEN HAAG, 15. rujna 2021. (Hina/AFP) - Prvi slučaj na Specijalnom sudu za Kosovo u Den Haagu, koji istražuje sukobe od 1998. do 1999. tijekom borbe za neovisnost nekadašnje srbijanske pokrajine, otvoren je u srijedu suđenjem za ratne zločine bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Sud je osnovan 2015. da bi se rasvijetlili zločini počinjeni za vrijeme kosovskog rata za koje je optužena Oslobodilačka vojska Kosova, rata koji je deset godina kasnije doveo do nezavisnosti Kosova od Srbije. Sud potpada pod kosovsko pravosuđe, ali ga čine međunarodni suci i državni tužitelji.

Specijalni sud u Den Haagu otvorio je u srijedu svoj prvi slučaj protiv zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saliha Mustafe koji se izjasnio da nije kriv po optužbama za ratne zločine. Mustafa (49), optužen za mučenje zatvorenika tijekom sukoba sa Srbijom 1998.-1999., izjasnio se na početku suđenja da nije kriv po optužbama za ratne zločine, uspoređujući sud s nacističkom tajnom policijom. "Nisam kriv ni po jednoj točki optužnice koju mi je iznio ovaj ured Gestapa", rekao je Mustafa sucima.

Specijalizirana vijeća Kosova, kosovski sud sa sjedištem u Nizozemskoj u čijem sastavu rade međunarodni suci i odvjetnici, osnovana su 2015. godine radi rješavanja predmeta prema kosovskim zakonima protiv boraca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Odvojena su od UN-ova suda koji se također nalazi u Haagu i sudi srpskim dužnosnicima za zločine počinjene u istom sukobu.

Najviši osumnjičenik kosovskog suda bivši je kosovski predsjednik Hashim Thaci, koji se prošle godine predao zbog optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.U prvom sudskom slučaju, Mustafa se suočava s optužbom za ubojstvo, optužen je za vođenje zatvorske jedinice u kojoj su zatvorenici bili izloženi svakodnevnom premlaćivanju i mučenju. Tužitelji su objasnili da su u Mustafinu slučaju njegove žrtve također kosovski Albanci. "Određeni čelnici OVK -a, uključujući i Mustafu, iskoristili su svoju moć za brutalnost prema kolegama kosovskim Albancima, uključujući i pojedince čiji je jedini zločin bio imati političke stavove koji se razlikuju od onih OVK -a i njegovih vođa", rekao je tužitelj Jack Smith.

U optužnici se navodi da je Mustafa osobno sudjelovao u nekim premlaćivanjima i mučenjima najmanje šest zatvorenika te da je bio prisutan kada je zatvorenik bio tako teško ozlijeđen da je kasnije umro. Nakon što je saslušao uvodnu riječ tužiteljstva, Mustafa, odjeven u crveno-crnu sportsku odjeću i povremeno se igrajući s olovkom, nije se vratio na sud čuti uvodnu riječ odvjetnika žrtava. Suci su dopustili Mustafi da izostane s postupka do kraja dana, dodajući da će njegove interese zastupati njegov odvjetnik.

Rat na Kosovu, u kojem je poginulo 13.000 ljudi, završio je povlačenjem vojno-policijskih snaga Srbije, tada predvođenih predsjednikom Slobodanom Miloševićem. Milošević se povukao s Kosova nakon intervencije NATO-a koja je trajala 11 tjedana. Borce OVK-a mnogi na Kosovu smatraju herojima, a protivnici tribunala smatraju nepravednim to što se protiv njih vodi kazneni postupak, tvrdeći da Srbija nije poduzimala slične napore da svoje vlastite zapovjednike izvede pred sud.