c S
Dnevne novosti

Podignuta optužnica protiv skupine krijumčara 150 tona duhana

12.08.2021 07:23 ZAGREB, 11. kolovoza 2021. (Hina) - Uskok je u srijedu podigao optužnicu protiv osmeročlane kupine koju terete da su od sredine prošle do siječnja ove godine iz Njemačke i Grčke prokrijumčarili preko 150 tona duhana, od čega su oko 135 tona prodali na ilegalnom tržištu.
Uskok sumnja da su krijumčari duhana na ime neplaćenih trošarina državni proračun oštetili za preko 122 milijuna kuna i pritom zaradili 4,3 milijuna kuna koje su međusobno podijelili sukladno prethodnom dogovoru i svojim ulogama u zločinačkom udruženju. Navodni organizator, izvijestio je Uskok, zločinačku skupinu okupio na zagrebačkom i varaždinskom području od lipnja 2020. do 11. siječnja 2021.

U okviru realizacije plana prvooptuženi je osiguravao novac potreban za kupovinu duhana u listu, a zatim je duhan kupovao putem trgovačkih društava sa sjedištem u Austriji i Slovačkoj čiji je osnivač i vlasnik. Također je koordinirao i organizirao preuzimanje i prijevoz duhana te osiguravao da se uz uporabu neistinite dokumentacije ilegalno unosi u Hrvatsku. Uskok navodi da je provooptuženi organizirao skladištenje i prodaju duhana te je odredio uloge pripadnika zločinačkog udruženja koji su u dogovoru s njim osiguravali teretna i priključna vozila potrebna za prijevoz duhana i tako kupljeni duhan dovozili u Hrvatsku. Krijumčareni duhan potom je skladišten u Zagrebu, a članovi skupine prodavali su ga kupcima koje je nalazio optuženi organizator, izvijestio je Uskok.