c S
Dnevne novosti

Podružnica Deutsche Telekoma potvrdila provalu u bazu podataka u SAD-u

18.08.2021 07:20 NEW YORK, 17. kolovoza 2021. (Hina/Reuters/dpa) - Hakeri su provalili u bazu podataka T-Mobilea, potvrdila je američka podružnica Deutsche Telekoma objavu s internetskog foruma, u kojoj se navodi i da su kompromitirani osobni podaci više od 100 milijuna korisnika. 
Uvjereni smo da je "rupa" kroz koju su hakeri došli do podataka zatvorena, objavio je T-Mobile na blogu. Kompanija nije potvrdila informaciju s internetskog foruma da su ukradeni podaci više od 100 milijuna korisnika, koju je u izvješću objavljenom u nedjelju navela digitalna medijska tvrtka Motherboard. "Utvrdili smo neovlašteni pristup nekim podacima T-Mobilea, ali još nismo utvrdili jesu li uključeni i osobni podaci korisnika", poručili su iz T-Mobilea u ponedjeljak. Motherboard je izvijestio da istražuju navode na forumu da se prodaje "gomila osobnih podataka", uključujući imena, fizičke adrese, telefonske brojeve i podatke o vozačkim dozvolama.

U objavi se T-Mobile ne spominje poimence, ali neimenovani haker izjavio je u razgovoru za Motherboard da su pribavili podatke više od 100 milijuna ljudi i da su do njih došli preko servera T-Mobilea, navodi Reuters. "Motherboard je vidio uzorke podataka i potvrdio da sadrže točne informacije o klijentima T-Mobilea", stoji u izvješću, koje citira novinska agencija dpa. "Provodimo opsežnu analizu u suradnji s forenzičkim stručnjacima za digitalni kriminal kako bismo provjerili valjanost tvrdnji i koordiniramo mjere s policijom", poručila je kompanija. T-Mobile je prošli puta zabilježio provalu u bazu podataka u prosincu prošle godine. Deutsche Telekom ima 64,78 posto udjela u T-Mobileu prema dogovoru s japanskim Softbankom, pokazuju podaci na internetskoj stranici njemačkog diva, koji je u drugom tromjesečju 80 posto prihoda ostvario na inozemnom tržištu, a većinu upravo u SAD-u.