c S
Dnevne novosti

Poljska će raspustiti spornu disciplinsku komoru za suce

18.08.2021 07:10 VARŠAVA, 17. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Poljska će raspustiti disciplinsku komoru za suce u sklopu širih pravosudnih reformi u narednim mjesecima, objavila je vlada u utorak, nakon što je Sud pravde Europske unije presudio da je taj mehanizam protivan europskim propisima.

Dugotrajni spor zbog poljskih pravosudnih reformi zahuktao se u prošlim mjesecima, a Bruxelles je zatražio od Varšave da implementira presudu Suda pravde EU-a, po kojoj je potrebno raspustiti do 16. kolovoza disciplinsku komoru za suce koja je, prema kritičarima, politizirana. "Poljska će nastaviti s reformama pravosuđa, također u području odgovornosti sudaca, s ciljem popravljanja efikasnosti sustava", stoji u priopćenju vlade. Dodaje se da će raspuštanje disciplinske komore biti provedeno u sklopu reformi pravosuđa. Poljska bi se mogla suočiti s financijskim kaznama ako ne provede presudu Suda pravde. Vlada je također poručila, u odgovoru koji je poslan Europskoj komisiji u ponedjeljak, da će podnijeti prijedlog za ukidanje privremenih mjera Suda u vezi s disciplinskom komorom.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) ranije je ovoga mjeseca objavila da će Poljska raspustiti disciplinsku komoru, ali da će predstaviti planove za uspostavu novog alternativnog disciplinskog sustava u rujnu.