c S
Dnevne novosti

Poljski ustavni sud ocijenio dijelove Ugovora o EU nekompatibilnima s ustavom, Komisija najavila da će štititi pravo Unije

08.10.2021 07:10 VARŠAVA, 7. listopada 2021. (Hina/afp) - Najviši poljski sud presudio je u četvrtak da su neki članci Ugovora o EU "nekompatibilni" s ustavom države, u povijesnoj odluci koja bi mogla ugroziti europsko financiranje Poljske i čak dovesti u pitanje njezino članstvo u Uniji.

To je posljednji spor u dugom sukobu između Poljske i EU-a u vezi s pravosudnim reformama koje je uvela nacionalistička konzervativna stranka na vlasti Pravo i pravda (PiS). Europska komisija je "zabrinuta" odlukom ustavnog suda i "upotrijebit će sve alate" koji su joj na raspolaganju da zaštiti primat europskog prava, izjavio je u četvrtak europski povjerenik Didier Reynders. Belgijski dužnosnik, koji je rekao da još nije detaljno pročitao odluku, istaknuo je da su načela primata europskog prava iznad nacionalnog prava i da je obvezujuće obilježje odluka europskog pravosuđa u "srži Unije".

Predsjednica ustavnog suda Julia Przylebska je u presudi nabrojala nekoliko članaka europskog ugovora, za koje drži da su nekompatibilni s poljskim zakonom i izjavila da europske institucije "djeluju izvan područja njihove nadležnosti". "Sramota!", "Izdajice!" i "Dobrodošli u Bjelorusiju!", izvikivala je skupina od tridesetak prosvjednika okupljenih ispred suda nakon što su čuli odluku. 

Glasnogovornik vlade Piotr Muller pozdravio je presudu i naglasio da se njome potvrđuje "nadmoć ustavnog prava". Smatra međutim da ta odluka "ne utječe na područja u kojima EU ima nadležnosti koje je stekla ugovorima" poput pravila tržišnog natjecanja, trgovine i zaštite potrošača. Prošlog mjeseca europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni upozorio je da bi poljski sudski spor mogao imati "posljedice" na isplatu poticaja Poljskoj. Europska unija još nije odobrila 23 milijarda eura subvencija i 34 milijarde eura jeftinih kredita planiranih za tu zemlju. Poljska vlada nazvala je Gentilonijeve izjave "ucjenom".

Europska komisija je u četvrtak u reakciji na odluku poljskog ustavnog suda najavila da neće oklijevati u korištenju svih ovlasti koje ima kako bi zaštitila jednoobraznu primjenu i integritet europskog prava.“Podrobno ćemo analizirati odluku poljskog ustavnog suda i odlučiti o sljedećim koracima. Komisija neće oklijevati koristiti svoje ovlasti prema Ugovorima kako bi sačuvala jednoobraznost primjene i integritet europskog prava. Europska unija je zajednica vrijednosti i zakona, kojih se moraju pridržavati u svim državama članicama. Prava Europljana prema Ugovorima moraju se štititi, bez obzira na to gdje žive u Europskoj uniji”, navodi Komisija.