c S
Dnevne novosti

Porezni limit za uzdržavane članove će se povećati s 15 na 24 tisuće kuna

01.07.2022 07:20 ZAGREB, 30. lipnja 2022. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da će se porezni limit na dohodak za uzdržavane članove do kojeg može biti porezna olakšica, podići s postojećih 15 na 24 tisuće kuna.

"Sukladno prijašnjim razgovorima, ali i analizama Ministarstva financija, zajedno s Ministarstvom obrazovanja i znanosti, predložit ćemo da se u Zakonu na porezu na dohodak poveća limit s 15 tisuća na de facto 24 tisuće kuna", izjavio je Marić nakon sjednice Vlade.

Naime, pojasnio je Marić, 24 tisuće kuna predstavlja umnožak osnovnog osobnog odbitka, koji iznosi četiri tisuće kuna, s brojem šest. "Svi dohoci koji se ostvare do 24 tisuće kuna u jednoj godini i dalje omogućavaju da osoba bude nekom drugom, roditelju ili kome god, uzdržavani član", istaknuo je Marić, dodajući da je prag prvi puta povećavan s 13 na 15 tisuća kuna u prvom krugu porezne reforme.

Mjera je i plod inicijative Hrvatskog studentskog zbora da se studentima koji rade podigne porezni limit do kojeg roditeljima mogu biti porezna olakšica. Osim danas, Marić se sa predstavnicima studenata sastao i prošlog tjedna, a izvijestio je da je dijalog bio vrlo konstruktivan. Bez obzira kada će novi zakon biti usvojen u Hrvatskom saboru, odnosit će se na cijelu 2022. godinu, pa studenti ne gube mogućnost rada tijekom ovogodišnje turističke sezone po novim odredbama, najavio je Marić, dodavši i da će roditelji koji su možda "skinuli" dijete s porezne kartice, imati mogućnost vratiti ga kao uzdržavanog člana.

Marić je napomenuo i da se ova mjera ne odnosi samo na studente već sve uzdržavane članove obitelji, što primjerice mogu biti i umirovljenici ili bilo koja treća osoba, a u segmentu onog što se u sustavu zakona o porezu na dohodak naziva uzdržavani član.

Inače, studenti, s postojećih 15 tisuća kuna, a uvećanih za cjelogodišnji osnovni osobni odbitak od 48 tisuća kuna, po postojećem zakonodavstvu sve što ostvare svojim radom je neoporezivo do iznosa od 63 tisuće kuna. Sad bi taj iznos neoporezivi iznos za studente porastao na 72 tisuće kuna, izjavio je Marić.

Mjeru pozdravila i ministrica Brnjac

Najavu povećanja limita za porezne olakšice pozdravila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Ovo je još jedan dokaz da Vlada kontinuirano i sustavno poduzima sve mjere kako bi proces zapošljavanja radne snage u sektoru turizma i ugostiteljstva bio što učinkovitiji. Nakon digitalizacije procesa zapošljavanja sezonskih radnika, čime se ubrzao proces prijave stranih radnika, povećanjem poreznog limita za studente povećavaju se mogućnosti za zapošljavanje većeg broja mlade domaće radne snage posebice tijekom ljetnih mjeseci kada i postoji najveća potražnja"; stoji u pisanoj izjavi ministrice Brnjac.

Ministrica je dodala da, iako je ova mjera za sektor turizma izuzetno važna, dugoročno rješenje izazova radne snage se vidi kroz razvoj cjelogodišnjeg turizma koji će potaknuti i cjelogodišnje zapošljavanje.