c S
Dnevne novosti

Posavec: Ubojstvo žene u romskom naselju posljedica neuvažavanja prijedloga s terena

19.02.2020 07:05 ČAKOVEC, 18. veljače 2020. (Hina) - Međimurski župan Matija Posavec rekao je u utorak kako je jučerašnje ubojstvo 37-godišnjakinje u romskom naselju Piškorovec, a za koje je osumnjičen njezin nevjenčani suprug posljedica sustava koji je zakazao te nepoduzimanja mjera i neuvažavanje prijedloga s terena.
„Vidjeli ste da je riječ o obitelji koja ima mnogo djece, korisnicima socijalne pomoći, o kumovanju alkohola, o uvjetima koji su se, ja bih rekao, mogli i spriječiti da je bilo malo više volje i podrške institucija u smislu kontrole trošenja socijalne pomoći, rada s djecom te sankcioniranja nasilništva, a vidimo prema policijskom izvješću da je ono postojalo”, rekao je Posavec novinarima. Apelirao je i da se hitno uvede strogo namjensko trošenje socijalnih pomoći te kontrola centara za socijalnu skrb, a pretpostavka za to je hitno zapošljavanje dvadeset socijalnih radnika. „Danas imate jednog socijalnog radnika na 100 obitelji korisnika socijalne pomoći. 86 posto korisnika socijalne pomoći od ukupnog broja u Međimurju su pripadnici romske nacionalne manjine”, naveo je župan Posavec. Drži i kako je nužno uvesti veći broj policijskih službenika koji će pridonijeti stvaranju osjećaj sigurnosti.

Uvođenje vaučera kao odgojne mjere

Apelirao je i na strogu kontrolu slanja djece u sustav osnovnoškolskog obrazovanja koje je u Republici Hrvatskoj obvezno te sankcioniranje roditelja koji to ne poštuju. Jedan od prijedloga međimurskog župana je i uvođenje vaučera kao odgojne mjere, a zbog nenamjenskog kršenja novca i ukidanje socijalne pomoći. Svoje će prijedloge, rekao je predstaviti sutra u podne u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. „Očekujem da ministrica vrlo jasno i javno, temeljem svega ovoga što se događa, kaže koji su konkretni potezi koje će Ministarstvo odnosno Vlada u cjelini napraviti”, rekoa je Posavec. Naglasio je i kako neće dozvoliti da žitelji Međimurske županije budu taoci "nekoliko razbojnika, bandita i kriminalaca koji će terorizirati svoji manjinu, ali i većinsko stanovništvo". "Tome treba stati na kraj i ako država to ne može riješiti, obračunati se s kriminalcima koji rade takva zlodjela, onda je pitanje možemo li se nazivati državom”, ističe međimurski župan. Očekuje i reakcije Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.