c S
Dnevne novosti

Posljednja kunina staništa - tržnice, kiosci, taksi...

29.06.2022 07:05 ZAGREB, 28. lipnja 2022. (Hina) - Prodavači na štandovima i klupama na tržnicama, kiosci, OPG-i i taksisti biti će pošteđeni dvojnog iskazivanje cijena u kunama i eurima koje postaje obavezno od 5. rujna, piše u utorak Jutarnji list.

Dvojne cijene od prvog ponedjeljka u rujnu ne moraju biti iskazane ni na totemima i agregatima benzinskih postaja, različitim prodajnim automatima, samoposlužnim uređajima za prodaju, igrama na sreću, zrakoplovnim kartama, kartama za javni prijevoz, kuponima za popuste, iznosu povratne naknade na ambalaži, knjigama, poštanskim markama, biljezima, poklon-karticama, SIM karticama i otisnutim ulaznicama za kazalište ili koncerte. 

No, i svi oni koji nemaju obvezu isticanja dvostrukih cijena dužni su potrošačima prilikom prodaje roba i usluga ukupni iznos na računu iskazati u kunama i eurima. To znači da, primjerice, tijekom vožnje taksijem od 5. rujna potrošač neće moći na taksimetru pratiti stanje svoje vožnje u kunama ili eurima, ali račun mora dobiti iskazan u obje valute.

Na kartama za javni prijevoz ili ulaznicama za kazalište i koncert građani također neće moći vidjeti cijenu u kunama i eurima, osim ako karte i ulaznice nisu ujedno i račun. Cijene za karte i ulaznice morat će biti dvojno iskazane na cjeniku, etiketi ili na neki drugi potrošačima uočljiv način. U Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom uz navedene iznimke pojašnjava se da su od dvojnog iskazivanja cijena pošteđeni i poslovni subjekti u slučajevima kada bi im to uzrokovalo nerazmjerne troškove, kao što su totemi na benzinskim postajama, fiksni paneli i stupovi s iskazanom cijenom, agregati, električne punionice, TV sučelja, taksimetar, zasloni blagajni i samoposlužni uređaji za prodaju roba i usluga. 

Na prodajnim mjestima koja su navedena kao iznimke do 31. prosinca 2022. cijene moraju biti iskazane u kunama, a od 1. siječnja 2023. u eurima. Obveza dvojnog iskazivanja cijena ključna je mjera za sprečavanje neopravdanog povećanja i neispravnih preračunavanja cijena pa će se potrošači na prodajnim mjestima koja nemaju tu obvezu sami morati pobrinuti o preračunavanju koje će očito od rujna svima postati svakodnevna navika. 

Cijene benzina prate se svakodnevno, ali kada 5. rujna počne obveza dvojnog iskazivanja cijena, na golemim totemima na benzinskim postajama i dalje mogu ostati samo cijene u kunama. Na fiksnim stupovima, agregatima i električnim punionicama također mogu ostati cijene samo u kunama, ali u prodajnom prostoru unutar benzinskih postaja cijene proizvoda moraju biti dvojno iskazane. 

Tržnice su također izuzete od dvojnog iskazivanja pa će kupci koji su dosad na štandovima uglavnom morali sami ispitivati za cijene to i dalje činiti, s tim da će ili sami preračunavati ili trgovce usmeno testirati jesu li spremni za precizno preračunavanje svojih cijena, piše novinarka Jutarnjeg lista Gordana Galović.