c S
Dnevne novosti

Potpisan kolektivni ugovor za javne i državne službe, osnovica raste za četiri posto

09.05.2022 07:20 ZAGREB, 6. svibnja 2022. (Hina) - Predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u javnim i državnim službama potpisali su u petak s Vladom kolektivni ugovor kojim su povećani osnovica plaće za četiri posto, naknada za prijevoz i iznos za obavljanje sistematskog pregleda.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Marin Piletić izjavio je nakon potpisivanja ugovora da je u mandatu ove Vlade osnovica plaće povećana za ukupno 23 posto.

Sada će se osnovica podići za četiri posto, te će od svibnja iznositi 6286,29 kuna. Također je ugovorena visina naknade prijevoza po prijeđenom kilometru od 1,35 kuna i povećan iznos za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna.

"Kroz ugovorena povećanja prava poboljšat će se položaj gotovo 240.000 zaposlenih u državnim i javnim službama", ustvrdio je Piletić.

Također je dogovoren dodatak na plaću od pet posto za završen poslijediplomski specijalistički studij. "To do sada naš sustav nije prepoznao, ovo je još jedan dokaz dodatnog vrednovanja obrazovanja i usavršavanja", kaže ministar.

Premijer Andrej Plenković naglasio je sve viši stupanj povjerenja između Vlade i sindikata kao najveću dobrobit pregovora.

"Bolje se razumijemo, razumijemo međusobna očekivanja i realne mogućnosti. Moramo tražiti zajedničke odgovore za suočavanje s brojnim krizama koje traju ili su tek pred nama", naglasio je.

Osim toga, vrlo su se brzo složili da socijalni dijalog treba nastaviti, što će se dogoditi u zadnjem tjednu rujna.

"Tri sidra" su pomogla da se napravi korak naprijed

"Da vidimo što još možemo učiniti za naše radnike i zaposlenike, razumijem da su očekivanja velika", kazao je Plenković.

Premijer je naglasio da su u pregovorima postojala "tri sidra" - odgovorno upravljanje javnim financijama, podignuti kreditni rejting države i reformski napori za ulazak u područje eura.

"Mislim da nam je to pomoglo da širi okvir naše politike bude dobro prepoznat i koristan za naše građane. Napravili smo korak naprijed", ocijenio je premijer.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Nada Lovrić istaknula je važnost kolektivnog ugovora za sve zaposlene u javnim i državnim službama.

"Zato je bilo važno prekinuti dugotrajne pregovore Vlade i sindikata, svako daljnje odgađanje potpisivanja značilo bi da naši članovi gube rast osnovice i pravičnu naknadu za rast prijevoza", kazala je Lovrić.

Pohvalila je što Vlada po prvi puta na mogući znak krize javnim i državnim službenicima nije odmah smanjivala plaće i prava, već upravo suprotno.

Pregovori sa sindikatima trajali su od 11. studenog 2021. godine, a zaključeni su 27. travnja ove godine.