c S
Dnevne novosti

Potpisan sporazum o suradnji Vlade i četiri pravna fakulteta

21.03.2022 07:10 ZAGREB, 18. ožujka 2022. (Hina) - Hrvatska Vlada i pravni fakulteti u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu potpisali su u petak u Zagrebu sporazum o suradnji čiji je smisao znanstvena i stručna potpora radu Vlade.

Okvirni sporazum o suradnji Vlade, pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te Akademije pravnih znanosti Hrvatske potpisali su voditelji tih institucija i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković je izrazio nadu da će suradnja poboljšati pripremu pravnih propisa koji se prihvaćaju i drugog.

Vjerujem da ćemo dobiti izbalansiranu ekspertizu pravnih stručnjaka, poboljšati kvalitetu zakonskih tekstova, te da će profesori - koje prate najbolja rješenja i koji su u tijeku s onim što se priprema u nekim drugim zemljama na europskoj i međunarodnoj razni - sugerirati najprihvatljivija rješenja, kazao je premijer.

Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić kazao je da će suradnja Vade i pravne struke biti sustavnija te naglasio da će obuhvatiti praćenje cjeloživotnog obrazovanja službenika i uključivanje studenata u praksu i stručne projekte.

Koprić je najavio da će za 45 dana biti osnovana radna skupina koja će pripremiti program rada za ovu godinu.

Na svečanosti su sudjelovali ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sporazum obuhvaća obavljanje stručnih poslova za Vladu, sudjelovanje u izradi nacrta akata za Vladu, podršku praćenju učinkovitosti provedbe zakona, pripremu analitičkih podloga s ocjenama usklađenosti pravnog sustava Hrvatske s pravnim sustavom Europske unije, sudjelovanje u radnim tijelima Vlade i savjetima predsjednika Vlade i drugih tijela državnu uprave i drugo.