c S
Dnevne novosti

Potvrđena oslobađajuća presuda Bandićevim suoptuženicima u "aferi štandovi"

08.02.2022 07:20 ZAGREB, 7. veljače 2022. (Hina) - Vrhovni sud obustavio je kazneni postupak protiv Milana Bandića i potvrdio oslobađajuću presudu za bivšeg gradskog pročelnika Ivicu Lovrića i nekadašnju voditeljicu Zagrebačkih tržnica Zdenku Palac u "aferi štandovi", u kojoj ih se teretilo za pogodovanje inicijativi "U ime obitelji".

Najviši sud je, ne objavivši identitete, priopćio da je obustavio kazneni postupak protiv Bandića za trgovanje utjecajem jer je u međuvremenu umro, dok su Lovrić i Palac oslobođeni optužbi.

Time je, ističe Vrhovni sud, postala pravomoćna oslobađajuća presuda zagrebačkog Županijskog suda na koju se žalio Uskok.

Vrhovni sud je precizirao da se prvooptuženog Bandića teretilo da je 2014. godine, kao gradonačelnik, neosnovano obvezao grad na snošenje troškova akcije prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma koju je provodila građanska inicijativa "U ime obitelji".

Najviši sud je, ne navodeći ime građanske inicijative, izvijestio da su se troškovi odnosili na tiskanje letaka i plakata koji su dostavljani diljem države te snimanje i emitiranje radijskog spota. Lovrić se, precizira sud, teretio da je pomagao Bandiću s kojim je, prema optužnici, zajedno postupao u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi građanskoj inicijativi. Bandića se teretilo i da je od voditeljice tržnica Zdenke Palac neosnovano zatražio da se građanskoj inicijativi besplatno ustupe na korištenje štandovi, čime je ''U ime obitelji'' pribavljena imovinska korist od 308.888 kuna.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio kako nije dokazano da su Lovrić i Palac počinili kaznena djela za koja se terete.

''Radnjama koje je poduzeo prvi optuženik postupio je u skladu sa svojim ovlastima i nije iskoristio svoj položaj kako bi na štetu gradu i drugoj osobi pribavio imovinsku korist. Motiv njegova postupanja nije odlučan za počinjenje kaznenog djela'', pojasnio je sud svoju odluku o preminulom Bandiću.

Najviši sud je pojasnio da je Lovrić samo provodio radnje u skladu s Bandićevim zaključkom koji je donesen zakonito te da stoga nisu dokazani navodi optužbe o počinjenju kaznenog djela.

''Kaznena odgovornost drugog optuženika izvire iz odgovornosti prvog optuženika pa kako nije riječ o počinjenju kaznenog djela u postupanju prvog optuženika osnovano je drugi optuženik oslobođen optužbe'', precizirao je sud odluku u odnosu na Bandića i Lovrića. Sud je izvijestio kako iz izvedenih dokaza tijekom postupka ne proizlazi da je Zdenka Palac kao odgovorna osoba tržnice iskoristila svoj položaj da bi građanskoj inicijativi, na štetu tržnice, ostvarila znatnu korist.

''Niti jedan dokaz izveden u tijeku postupka ne upućuje da je prvi optuženik svojim autoritetom utjecao na treću optuženicu da bi ona, nemajući za to nikakve osnove, besplatno dala na korištenje štandove navedenoj građanskoj inicijativi. Upravo suprotno, iz dokaza proizlazi da je postupala zakonito, u skladu s dotadašnjom praksom tržnica koja se provodila u vezi davanja štandova neprofitnim udrugama'', zaključio je Vrhovni sud.

Nekadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici oslobođeni su krivnje za pogodovanje ''U ime obitelji'' 19. listopada 2018. godine. Pri kraju suđenja Uskok je izmijenio optužnicu pa je Bandić, uz zlouporabu položaja i ovlasti, terećen i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica. Istovremeno, Lovriću je optužnica ublažena pa je umjesto za zlouporabu položaja optužen za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena.

Osim u "aferi štandovi" Bandić je za štetu gradu, ali i državnom proračunu bio optužen i u slučaju Agram, ali je postupak protiv njega i u tom slučaju obustavljen zbog njegove smrti 28. veljače 2021. godine.